Hamas raketama gađao Jerusalim, u odgovoru Izraela poginulo 20 Palestinaca

Najmanje 20 osoba, među kojima devetoro dece, poginulo je večeras u Izraelskom napadu na Pojas Gaze, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.
Hamas raketama gađao Jerusalim, u odgovoru Izraela poginulo 20 Palestinaca
Foto: FoNet/AP
Agencije navode da je u napadima povređeno više od 60 ljudi.
 
Izraelska vojska saopštila je da je bombardovala tunel Hamasa na severu Gaze u kojem je, kako se veruje, bio veliki broj pripadnika te organizacije.
 
Izraelska vojska prethodno je potvrdila da je izvela raketne napade na Pojas Gaze, pošto je Hamas raketirao Jerusalim nakon isteka ultimatuma upućenog izraelskoj vladi da povuče bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa.
 
Danas posle podne, u Jerusalimu su se oglasile sirene upozorenja na raketni napad, a nedugo zatim su se čule i detonacije. Potom se oglasio i predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida koji je potvrdio da su raketni napadi odgovor na, kako se izrazio, "zločin i agresiju" koje Izrael čini u Jerusalimu.
 
Nakon raketiranja Jerusalima, evakuisan je izraelski parlament, a duž granice sa Gazom, Izrael je pojačao snage.
 
Ganc: Nastavljamo raketiranje; Hamas: Ako nastavite i mi ćemo
 
Izraelski ministar odbrane Beni Ganc najavio je večeras da će Izrael nastaviti da bombarduje Pojas Gaze kako bi "ponovo uspostavio mir", dok je Hamas zapretio da će u tom slučaju uzvratiti istom merom.
 
Ganc je u video obraćanju rekao da Izrael planira seriju napada na Hamas i "druge terorističke grupe", kako bi "ponovo uspostavio dugoročan i potpuni mir". On je optužio Hamas za nasilje i negirao navode te grupe da je Izrael sprovodio nasilje nad vernicima kod džamije Al-Aksa u Jerusalimu.
 
Istovremeno, vojno krilo Hamasa upozorilo je da će izraelsko raketiranje izazvati još napada sa Pojasa Gaze.
 
Netanjahu: Hamas prešao crvenu liniju
 
Izraelski premijer Benjamin NetanIjahu upozorio je da je palestinska militantna grupa Hamas "prešla crvenu liniju" raketnim napadom na Jerusalim i najavio oštar odgovor.
 
"Nećemo tolerisati napade na našu teritoriju, na naš glavni grad, naše građane i vojnike. Ko god nas napadne, platiće skupo", istakao je Netanijahu. On je naveo da će se borbe još neko vreme nastaviti.
 
Hitne konsultacije Saveta bezbednosti
 
Savet bezbednosti UN održao je hitne konsultacije zbog eskalacije nasilja u istočnom Jerusalimu i razmatrao predloženu izjavu kojom se Izrael poziva na prekid deložacije Palestinaca, uzdržanost i poštovanje istorijskog statusa kvo svetih mesta u Jerusalimu.
 
Ambasadorka Irske u UN Džeraldina Berni Najson ukazala je da bi Savet bezbednosti trebalo hitno da se izjasni, izrazivši nadu da će se to dogoditi već danas. Diplomatski izvori AP navode da je svih 15 članica izrazilo zabrinutost zbog sukoba i porasta nasilja.
 
Međutim, SAD, najbliži saveznik Izraela, smatra da izjava u ovom trenutku možda ne ni bila korisna, ali se ipak saglasio da stručnjaci SB nastave razgovore nakon što su svi ostali članovi poručili da ovo telo mora hitno da reaguje.
 
Erdogan: Mobilisaćemo ceo svet protiv Izraela
 
Turska će mobilisati ceo svet, posebno islamski, kako bi zaustavila izraelski teror nad Palestincima i okupaciju, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
 
On je u telefonskim razgovorima sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i političkim liderom pokreta Hamas Ismailom Hanijeom ponovio da Ankara podržava ciljeve Palestinaca i da će stajati uz njih, saopšteno je iz Erdoganovog kabineta.
 
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegovi turski kolega Mevlut Čavušoglu uputili su tokom današnjeg telefonskog razgovora apel sukobljenim stranama u istočnom Jerusalimu da pokažu suzdržanost i da izbegavaju korake koji rezultiraju eskalacijom tenzije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
 
Portparol američkog Stejt Dipartmenta Ned Prajs ocenio je da su raketni napadi palestinskih oružanih grupa u pojasu Gaze na Izrael neprihvatljiva eskalacija nasilja, navodeći da su Sjedinjene Države u potpunosti angažovane na promovisanju smanjenja tenzija u Jerusalimu.
 
Američki predsednik Džozef Bajden izrazio je zabrinutost zbog rasta tenzija u Izraelu.
 
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozep Borelj pozvao je sve strane da poštuju status kvo na svetim mestima u Jerusalimu, izrazivši duboku zabrinutost zbog nedavnih sukoba i nasilja, uključujući i današnje.
 
Palestinci u Jerusalimu već nekoliko dana protestuju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o proterivanju palestinskih porodica iz kvarta Šeik Jaraha, a situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale da rasteraju vernike iz kompleksa Al-Akse. Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je broj povređenih u intervenciji izraelskih snaga povećan na 305.
 
Jevrejske grupe ovih dana obeležavaju dan kada je Izrael na kraju Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Jerusalim.
 
Protesti Palestinaca širom Izraela
 
Palestinci koji žive u Izraelu večeras su ponovo izašli na ulice u gradovima širom zemlje da demonstriraju, a neki protesti su prerasli u sukobe sa izraelskom policijom koja je uhapsila najmanje 15 ljudi.
 
Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Nazareta, Haife, Šaframa, Sagev Šaloma i manjih gradova kao što su Eksal, Kafr Manda i Nahaf.
 
U saopštenju policije se navodi da su demonstranti bacali kamenice i flaše, palili baklje i druga pirotehnička sredstva.
  • Zaklani Mumin

    11.05.2021 14:58
    Živeo Izrael.
  • hezbo...

    10.05.2021 18:26
    ma ljudi resavajte to!jedan vikend i mirni za sva vremena, dosta bre

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet