Razmena vatre u pojasu Gaze prerasta u rat

Smrtonosna razmena vatre između palestinskih militanata i izraelske vojske u pojasu Gaze toliko je eskalirala da se Ujedinjene nacije pribojavaju "rata u punoj snazi", piše danas BBC.
Razmena vatre u pojasu Gaze prerasta u rat
Foto: FoNet/AP
U današnjim izraelskim vazdužnim udarima na pojas Gaze, u centru grada Gaze srušen je još jedan soliter.
 
Prenoseći rušenje zgrade izraelski TV kanali su komentarisali da će nakon toga militantni Hamas uzvratiti baražnim raketnim napadom.
 
Nedugo nakon jučerašnjeg udara izraelske ratne avijacije na jedan soliter u Gazi, Hamas je zasuo raketama šire gradsko područje Tel Aviva, što sve podseća na 50-dnevni razorni sukob koji su 2014. godine vodili Izrael i Palestinci uz veliki broj žrtava, a bez sporazuma na vidiku, prenosi AP.
 
Palestinske snage potvrdile su da su ispalile oko 210 projektila na Tel Aviv i Beršebu nakon što je Izrael juče izvršio vazdušne udare u pojasu Gaze, ali je izraelska vojska je saopštila da je trećinu tih raketa oborila i da je izvratila udarima na ekstremiste u Gazi, preneo je ranije Rojters.
 
Agencija navodi i da je u eskalaciji neprijateljstva između Izraela i Hamasa broj žrtava porastao na najmanje 43 ubijenih u Gazi i šest u Izraelu.
 
Više od 1.000 raketa ispalili su palestinski pobunjenici, navodi Izrael, koji je izveo više od stotinu vazdušnih napada na Gazu, uništavajući tri bloka zgrada i ubijanjem nekoliko zvaničnika Hamasa.
 
Najmanje 53 Palestinca i šest Izraelaca je ubijeno u sukobima koji su počeli u ponedeljak, a među žrtvama je 14 palestinske dece.
 
Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je ozbiljno zabrinut zbog nasilja koje se nastavlja. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da će vlada upotrebiti svu svoju snagu da zaštiti Izrael od neprijatelja spolja i pobunjenika iznutra.
  • ,

    13.05.2021 02:14
    Podrska Izraelu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.