VIDEO: Novi raketni napadi u izraelsko-palestinskom sukobu, sutra sastanak Saveta bezbednosti UN

Hamas je i rano jutros lansirao rakete na Tel Aviv prema Jerusalimu, a Izrael je obećao da će nastaviti da gađa islamističke frakcije u Gazi.
Broj poginulih je porastao na najmanje 74 osobe, od eskalacije sukoba u ponedeljak, a među njima je najmanje 16 dece.
 
Nije bilo neposrednih informacija o žrtvama raketnog napada zbog kojih su se oglasile sirene sve do severnog Nahalala, 100 kilometara od Gaze, zbog kojih je hiljade Izraelaca moralo u skloništa, prenosi Rojters.
 
Izrael je lansirao rakete na severni grad Gaze jutros. Prema TV kanalu Al-Džazira, vazdušni napadi su izvršeni na četvrt Šeik Radvan, a tela dve osobe pronađena su ispod ruševina srušene kuće.
 
Najmanje 67 ljudi ubijeno je u Gazi od ponedeljka kada je situacija eskalirala, objavilo je ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze.
 
U Izraelu je ubijeno sedam ljudi, potvrdili su izraelski zdravstveni zvaničnici.
 
Militanti radikalnog palestinskog pokreta Hamas ispalili su više od 1.500 raketa na Izrael od početka pogoršanja situacije duž granice sa palestinskom enklavom, saopštila je izraelska armija.
 
 
Sukob je takođe pokrenuo talas uličnog nasilja u Izraelu između Jevreja i izraelskih Arapa. Politički lideri apelovali su na smirenost. Drugi dan zaredom je bilo nasilja u oblastima Izraela sa mešovitim jevrejskim i arapskim stanovništvom. Više od 374 osobe su uhapšene, a 36 policajaca povređeno, saopštila je izraelska policija, prenosi BBC.
 
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu, govoreći kasno u sredu uveče, rekao je da planira da pošalje vojne snage kako bi pomogle policiji da održava red u gradovima zahvaćenim nasiljem. Netanijahu rekao je da su napadi poslednjih dana predstavljali "anarhiju".
 
"Ništa ne može opravdati napad arapske rulje na Jevreje i ništa ne može opravdati napad jevrejske rulje na Arape", rekao je on u video izjavi, a preneo Tajms of Izrael.
 
Prethodno je javljeno da je u izraelskom napadu ubijen komandant Hamasa zadužen za grad Gazu.
 
Razmena raketnih udara između Izraela i palestinskih militanata iz pojasa Gaze usledila je nakon izbijanja nemira u blizini džamije Al-Aksa u jerusalimskom Starom gradu početkom maja. Sukobe između Palestinaca i izraelske policije pokrenuti su presudom izraelskog suda o zauzimanju stambenih kuća.
 
Sutra novi sastanak Saveta bezbednosti UN
 
Tunis, Norveška i Kina sinoć su pozvali na novi hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o izraelsko-palestinskom sukobu, javila je agencija Frans pres pozivajući se na diplomatske izvore.
 
Sednica bi trebalo da bude sutra uveče i biće otvorena za javnost.
 
Na sednici se očekuje učešće Izraelaca i Palestinaca. 
 
To će biti treća hitna sednica od ponedeljka u Savetu bezbednosti posvećena ovom pitanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet