U Hrvatskoj u nedelju lokalni izbori

U Hrvatskoj se u nedelju održavaju lokalni izbori, pravo glasa ima 3,66 miliona birača, a s posebnom pažnjom se čeka ishod u četiri velika grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.
U Hrvatskoj u nedelju lokalni izbori
Foto: Pixabay
Građani će birati 425 opštinskih i 127 gradskih veća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, opštinske načelnike, gradonačelnike i župane.
 
Čelnici izvršne vlasti biraju se većinom glasova, da bi bili izabrani već u nedelju moraju dobiti više od 50 odsto glasova izašlih birača, a ako osvoje manje od polovine novu priliku imaće 30. maja, kada se u drugom krugu izbora bira između dva kandidata s najvećim brojem glasova.
 
Rezultati izbora se s posebnom pažnjom očekuju u četiri velika grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a za sada je izvesno da će sva četiri dobiti nove gradonačelnike, jer je dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno umro, a čelnici ostala tri grada Andro Krstulović Opara, Veljko Obersnel i Ivica Vrkić se nisu ponovno kandidovali.
 
Na Baniji, gde je potres oštetio i zgrade u kojima su ranije bila biračka mesta, izbori će biti organizovani i u 25 šatora.
 
S obzirom da se lokalni izbori sprovode u okolnostima epidemije korona virusa, maske će biti obnavezne za sve na biralištima, razmak je povećan na dva metra, a moći će da glasaju i birači koji su u izolaciji i imaju kovid i oni koji su u samoizolaciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet