Industrija zabave u Hrvatskoj tuži Krizni štab zbog mera

Industrija zabave u Hrvatskoj najavila je tužbu protiv odluka Nacionalnog štaba civilne zaštite jer smatraju da donete mere zadiru u Ustavom garantovana prava.
Industrija zabave u Hrvatskoj tuži Krizni štab zbog mera
Foto: Pixabay
U saopštenju se navodi da su u Zajednici industrije zabave svesni da opasnost od zaraze postoji i da ne dovode u pitanje potrebu epidemioloških mera, ali da smatraju da Nacionalni štab svojim odlukama i preporukama krši Ustavom propisane norme.
 
Kao norme koje su prekršene označili su jednakost u tretmanu, pravilo razmere između stvarne opasnosti kod javnih okupljanja i propisanih mera, zatim preduzetničke i tržišne slobode kao temelj privrednog sistema i garanciju jednakog pravnog položaja na tržištu, kao i Ustavom garantovano pravo na rad i zaradu, prenosi Index.hr.
 
Kao jedan od primera naveli su tržne centre koji, kako tvrde, u zatvorenim prostorima mogu da prime od 1.000 do 5.045 osoba, dok oni sa svojim događajima na istoj kvadraturi i na otvorenom prostoru mogu da prime samo 25 osoba.
 
Ukazali su i na to da trenutno u svim prostorima privrednih i državnih subjekata, kancelarijama, radionicama i halama u zavisnosti od broja zaposlenih radi i više hiljada ljudi u zatvorenim prostorima, dok je kod njih na otvorenim događajima limit 25 osoba.
 
"Dok neki mogu da rade u prilično normalnim uslovima, mi smo u potpunosti blokirani, u celini nam je zabranjen rad jer je neisplativo organizovati događaje za 25 osoba", tvrde iz Zajednice.
 
Smatraju da su im oduzeta Ustavom garantovana prava i to na "nesrazmeran, nejednak, diskriminatorski način, bez valjanog obrazloženja i adekvatne finansijske naknade štete".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.