Predsednik Češke se izvinio Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine

Predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se danas Srbiji za NATO bombardovanje 1999. godine, ocenivši da je to bila greška i gore od zločina.
Predsednik Češke se izvinio Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine
Foto: FoNet
"Voleo bih da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti. To me je sve vreme mučilo. Ovom molbom da se oprosti, rešio sam svoju višegodišnju traumu, jer kajanje oslobađa", rekao je Zeman novinarima posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
 
On je objasnio da je kada je počelo bombardovanje, Češka bila tek nekoliko nedelja članica NATO i zato nije mogla da nađe neku državu koja bi je podržala u protivljenju napadu na Srbiju.
 
Vučić je poručio da srpski narod nikad neće zaboraviti izvinjenje Zemana i "ta zahvalnost nikad neće prestati, ni njemu lično, ni bratskom srpskom narodu".
 
Kako je naglasio, srpski i češki narod do sada su bili prijateljski, a od danas su bratski.
 
Vučić je ocenio da je Zeman hrabar čovek, koji se ne dodvorava nikome i da mu je, kada je video koliki je ugled predsednika Češke u Kini, azijskim, afričkim i južnoameričkim zemljama, pomalo zavideo na tome.
 
On je najavio da će Zeman do kraja godine posetiti Srbiju i da se tada očekuje otvaranje "Češke kuće" u Beogradu, a da će država u međuvremenu rešiti komplikovane imovinske probleme, jer je zgradu oduzela vlast šezdesetih godina prošlog veka.
 
Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je ukazao da je robna razmena Srbije i Češke, koja je prošle godine bila 1,2 milijarde evra, u prva tri meseca ove godine povećana za 18 odsto, a može se bočekivati da dostigne i 1,4 milijarde.
  • Piplfoks

    19.05.2021 18:12
    @samo kazem

    Svako od onih koji su tadašnju zločinačku vlast podržavali čitavu deceniju je bio vinovnik bombardovanja i njegova debelo zaslužena meta; užasna je tragedija što je navedeno bombardovanje odrađeno tako ovlaš, pa je većina tog taloga doživela da se i danas prenemaže i glumi žrtve.
  • @ iguman

    19.05.2021 14:38
    samo kazem
    iguman
    19.05.2021 • 03:07
    Sta mu se izvinjavas Zemane, pa ON je bio deo te vlasti koja je izazvala bombe.

    Interesantno, sve ono sto je u medjuljudskim odnosima neprimereno, odvratno, zabranjeno ili naprosto glupo, u odnosima medju drzavama je sasvim primereno, ispravno i cak demokratski.
    Dobro je da je npr. emancipacija zena dosla do tacke gde se za silovanje i zlostavljanje ne prihvataju izgovori i gde se ne svaljuje krivica na zrtvu tipa "Sto si isla tom ulicom/nosila tu haljinu?" ili "Gde ti je bio decko, muz, brat, otac, stric, ujak?". Nasilnici su zigosani i to je dobro.
    S druge strane i posle vise od 20 godina citamo bolesne ideje da smo mi "prizvali bombe", da smo "zasluzili", da je NATO ispravno postupio bombardujuci SRJ bez objave rata i bez odluke SB UN. Ovde nisu zigosani nasilnici, naprotiv; ambasadori SAD i Nemacke nam objasnjavaju da smo bombardovani za nase dobro.
    Predsednik Ceske se nije izvinio bas sada zato sto voli Srbiju, nego zato sto medjunarodna klima sve vise podseca na onu u kojoj su "demokratske zemlje" 1938 prepustile tadasnju Cehoslovacku Hitleru, pa 1945 Staljinu, pa 1968 Breznjevu. Ako dogadjaji kao bombardovanje SRJ postanu pravilo, neminovno ce i njegova zemlja opet doci na red.
  • Jovan

    19.05.2021 09:51
    Treba skupiti hrabrost i izviniti se! Srbija će to ceniti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet