Zaposleni popularnog beloruskog portala ostaju u pritvoru posle pretresa

Deset zaposlenih popularnog beloruskog portala čiji su rad vlasti zabranile ostaće u pritvoru, saopštilo je Belorusko udruženje novinara.
Tri novinara i sedam menadžera i osoblja portala Tut zadržani su tokom noći u zloglasnom pritvoru u Minsku za političke zatvorenike, poznatom po veoma lošim uslovima, navelo je Udruženje.
 
Niko od deset pritvorenih nije imao kontakt sa advokatom i njihov pravni status nije poznat.
 
Beloruske vlasti su juče blokirale rad portala Tut, pretresle njegovu redakciju i domove nekoliko zaposlenih.
 
Zvaničnici tvrde da je portal, jedan od najpopularnijih u Belorusiji, prekršio medijske zakone objavljivanjem sadržaja u ime fondacije koja pomaže žrtvama političke represije, ali nije registrovana.
 
Vlasti su optužile portal Tut i za utaju poreza i otvorile krivičnu istragu protiv njegovih rukovodilaca, kojima preti kazna zatvora do sedam godina.
 
Belorusko udruženje novinara navodi da će zabranom rada portala Tut milioni Belorusa ostati bez pristupa objektivnim informacijama i dodaje da vlast pojačava represiju nad novinarima koji se suprotstavljaju mašineriji državne propagande.
 
Beloruska vlast, na čelu s autoritarnim predsednikom države Aleksandrom Lukašenkom, započela je oštar obračun sa neistomišljenicima kada su posle predsedničkih izbora 9. avgusta širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.
 
Protesti zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko dobio više od 80 odsto glasova, trajali su do dolaska oštre zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima.
 
Zbog učešća na demonstracijama od avgusta je uhapšeno više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla.
 
Na meti vlasti našli su se i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izveštavali sa protesta. Iza rešetaka je trenutno više od 20 medijskih radnika, koji ili čekaju sudjenje ili izdražavaju kaznu.
  • Сремац

    19.05.2021 22:09
    СВАКА ЧАСТ
    Свака част властима Белорусије на хапшењу западних агитатора.Наравно да је већина грађана Белорусије гласала за свог Председника,којег је западна машинерија покушала на силу скинути са власти.Српски сценарио из петооктобарског преврата није успео у Белорусији и то су чињенице.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.