Minsk: Avion prizemljen jer je Hamas pretio da će ga srušiti

Belorusija je saopštila da je avion "Rajanera", na liniji Atina - Vilnjus, prizemljila zbog pretnji Hamasa.
Minsk: Avion prizemljen jer je Hamas pretio da će ga srušiti
Foto: Pixabay
Kako navode, dobili su poruku od palestinskog Hamasa koji je zapretio da će letelicu razneti iznad beloruskog vazdušnog prostora, ukoliko Evropska unija ne osudi Izrael zbog nedavnog konflikta u Gazi.
 
Beloruski ministar saobraćaja Artem Sikorski je izjavo da je u poruci pisalo: "Mi, vojnici Hamasa, zahtevamo da Izrael prestane sa napadima na sektor Gaze. Zahtevamo od Evropske unije da prekine sa podrškom Izraelu. Ukoliko se ne ispune naši zahtevi, eksplodiraće bomba blizu Vilnjusa".
 
Sikorski je izjavu dao nakon osude većeg dela međunarodne zajednice, koja je optužila Belorusiju da je prisilno naterala avion kompanije "Rajaner" da sleti u Minsk kako bi uhapsila opozicionog blogera Romana Protaševiča.
 
Evropska unija, SAD i Velika Britanija su osudile belorusku naredbu da se avion prinudno spusti u Minsk i da se uhapsi Protaševič. Brisel je saopštio da je pozvao beloruskog ambasadora u EU, Aleksandra Minheviča, zahtevajući puštanje novinara.
 
"Minhević je informisan da EU oštro osuđuje čin kojim su beloruske vlasti ugrozile bezbednost putnika i posade", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova EU.
 
Generalni sekretar Evropske unije Stefano Sanino je preneo poziciju EU "da je akcija beloruskih vlasti nečuvena i da je potez beloruskih vlasti sraman pokušaj da se utiša sva opozicija u zemlji i zahtevao je hitno puštanje Protaševića."
  • Podbarac

    25.05.2021 06:45
    @cek, zar to nisu simpatizeri
    Nisu - Hamas podržava Turska, daklem "ne vole" Ruse, oni drugi (Arafatov, tj. PLO) su kao proruski i uz Siriju. A oni u Libanu (Hezbolah) su uz Iran... To "an ženeral" - u okviru svake ove grupacije, ima još gomila nezavisnih frakcija, grupica, milicija... Tako da taki, podeljeni i nisu neka pretnja za Izrael.

    E sad, nije nemoguće da je "neko" od njih stvarno poslao poruku - to nije za neverovati, ali... Di baš da taj deran bude tu? Daklem, ili "usluga" ili za novce ili neko u "njino" ime...

    E sad ovi iz NATO-EU-US ne dižu galamu samo reda radi - deran je duboku u priči - što bi se reklo "CIA, snajka". Tako da ne sumnjam da će na kraju i on i devojka mu, da ispračaju svašta. To je ono što zapravo brine zapadne komšije.

    Barem tako liči. Tolko.
  • Ana

    25.05.2021 03:07
    Lukasenkove bezocne lazi
    Imamo i mi ovde u Srbiji Lukasenkove simpatizere na vlasti,kao i u Republici Srpskoj.
  • /

    24.05.2021 22:26
    /
    cek, zar to nisu simpatizeri

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.