VIDEO: EU uvodi sankcije Belorusiji, pojavio se snimak uhapšenog aktiviste

Evropska unija će uvesti sankcije Belorusiji zbog hapšenja opozicionog aktiviste - zabranu korišćenja vazdušnog prostora i aerodroma EU za beloruske avio-kompanije.
Beloruske vlasti su u nedelju preusmerile u Minsk putnički avion irskog Rajanera na putu iz Atine za Viljnus, navodno zbog pretnje bombom, i uhapsile opozicionog aktivistu i novinara, 26-godišnjeg Romana Protaševiča.
 
EU je hapšenje ocenila kao otmicu i zatražila momentano puštanje Protaševiča i njegove devojke Sofije na slobodu.
 
Protaševič je koosnivač kanala u aplikaciji Telegram, ključnog za razmenu informacija među protivnicima predsednika predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.
 
Lideri EU su pozvali sve avio-prevoznike sa sedištem u EU da izbegavaju preletanje Belorusije i odlučili su da uvedu sankcije zvaničnicima povezanim sa preusmeravanjem leta.
 
Takođe su pozvali Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva da istraži potez Belorusije da silom spusti tuđi avon, koji su okarakterisali kao državni terorizam ili pirateriju.
 
Lideri su pozvali Evropski savet "da usvoji neophodne mere za zabranu korišćenja vazdušnog prostora EU beloruskim avio-kompanijama i spreče pristup aerodromima u EU letovima koje obavljaju te aviokompanije".
 
Objavljen snimak uhapšenog aktiviste
 
Na video snimku koji se pojavio na internetu, beloruski bloger Roman Protaševič kaže da je dobrog zdravlja i priznaje da je učestvovao u organizaciji masovnih protesta u Minsku prošle godine.
 
Njegovi saveznici su odmah reagovali nakon obraćanja, rekavši da je očigledno da je Protaševič dao izjave pod prinudom, preneo je Rojters.
 
"Ovako Roman izgleda kada je pod fizičkim i moralnim pritiskom. Zahtevam momentalno puštanje Romana i svih političkih zatvorenika", poručila je lider beloruske opozicije Svetlana Tihanovska preko Tvitera.
 
U pojavljivanju na pojedinim kanalima na aplikaciji Telegram, Protaševič, koji nosi tamnu majicu, sa rukama čvrsto stegnutim ispred sebe, kaže da se nalazi u pritvorskoj jedinici u Minsku uoči pojavljivanja pred sudijom i negira da ima srčane probleme, kako su izvestili neki mediji.
 
Na čelu Protaševiča se na video snimku, kako navodi Rojters, "vidi mala crna tačka".
 
Agencija Tas javlja da je pomenuti video emitovan na televiziji Belorusija 1.
 
  • Strašno

    25.05.2021 09:38
    Ovo je otmica prinuda
  • Limun

    25.05.2021 09:01
    I šta na ovo kažu Snouden i Asanž koje jure kao divlje životinje koji godinama ne smeju da izađu na ulicu i zbog kojih su takođe prizemljivani komercijalni avioni.....
    Povraća mi se od dvostrukih standarda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet