VIDEO: U Zagrebu protest zbog menstrualnog siromaštva, aktivisti lepili uloške po glavi

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su u Zagrebu performansom obeležili Nedelju menstrualnog siromaštva koja se obeležava od 24. do 28. maja.
Na Glavnoj železničkoj stanici u Zagrebu oni su postavili transparent u obliku jednokratnog plastičnog uloška s natpisom "Krvavo plaćamo ovaj otpad".
 
"Menstrualno siromaštvo globalni je problem, a rešavanje tog problema ljudsko je pravo", izjavila je Ana Marija Mileusnić iz Zelene akcije. 
 
Dodala je da postoji i "krvava istina" o konvencionalnim plastičnim menstrualnim proizvodima za jednokratnu upotrebu, koji imaju negativan uticaj na našu planetu, ali i na zdravlje osoba s menstruacijom.
 
Aktivisti su upozorili na to da suočavanje s menstrualnim siromaštvom zahteva sistemske promene. Od uvođenja seksualnog i zdravstvenog obrazovanja do donošenja mera koje omogućuju da sigurniji, višekratni i održivi menstrualni proizvodi budu dostupni svim osobama s menstruacijom.
 
"Pozivamo donosioce odluka da smanje porez na menstrualne potrepštine i podstaknu promociju višekratnih menstrualnih potrepština kao rešenja", naglasila je Mileusnić.
 
U Hrvatskoj je glavni problem u porezu na menstrualne potrepštine, koji iznosi 25 odsto, što je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svetu.
 
"Više od 10 odsto osoba s menstruacijom u Hrvatskoj nije u mogućnosti da kupi dovoljno uložaka da bi ih redovno menjale. Više od 10 odsto njih ne može sebi uopšte da priušti uloške i biraju ih prema ceni, a ne kvalitetu", objasnila je Mileusnić.
 
  • x

    25.05.2021 15:53
    y
    ma, sve ok, veliki porezi pa ne mogu da priušte pa onda protesti, i svo to montipajtonovsko kićenje tobož iskorištenim ulošcima, i ta nesretna konstrukcija menstrualnog siromaštva, i to je ok, ali da li baš mora ova politička korektnost: "osoba s menstruacijom"?
    kad sam bio mali te su se osobe zvale žene.

    "biraju ih prema ceni, a ne kvalitetu"
    kao kad kupuješ i sve ostalo u životu, ne vidim problem.

    budiboksnama kakva su vremena došla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.