Papa Franja poljubio tetovažu žene koja je preživela Aušvic

Papa Franja je tokom opšte audijencije vernika sredom poljubio tetovažu žene koja je preživela koncentracioni logor Aušvic.
Lidija Maksimovič deportovana je u Aušvic-Birkenau iz svoje rodne Belorusije kada je imala tri godine. Ona je pokazala papi broj koji su nacisti istetovirali na njenoj ruci, i papa Franja se sagao i poljubio ga.
 
Maksimovič je rekla za "Vatican news" da nije razmenila reči sa papom, ali da su se oni "razumeli pogledom".
 
Ona je ranije učestvovala u događajima pod pokroviteljstvom "Svetog Eđidija" namenjenim obrazovanju mladih o Holokaustu.
 
Provela je tri godine u dečjem delu Aušvica gde je bila podvrgnuta eksperimentima Jozefa Mengelea. Kada je logor oslobođen usvojila ju je jedna poljska porodica.
 
Papa je i ranije odavao počast osobama koje su preživele Holokaust, uključujući posetu Memorijalnom centru Jad Vašem u Izraelu 2014, kao i posetu 88-ogodišnjoj spisateljici i pesnikinji mađarskog porekla Edit Bruk u njenom stanu u Rimu u februaru ove godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet