UN hitno pozvale da se obezbedi 95 miliona dolara za pomoć Gazi

Ujedinjene nacije su danas hitno pozvale da se obezbedi 95 miliona dolara za Gazu u naredna tri meseca kako bi se zadovoljile hitne humanitarne potrebe i obnovili ključni objekti.
UN hitno pozvale da se obezbedi 95 miliona dolara za pomoć Gazi
Foto: FoNet/AP
Kako je navedeno, to se odnosi na bolnice, škole, vodovodnu i kanalizacionu mrežu i drugu infrastrukturu uništenu ili oštećenu tokom nedavnog sukoba Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze.
 
Lin Hastings, zadužena za koordinaciju humanitarnih potreba u Gazi je, na onlajn konferenciji za novinare, apelovala na donatore da daju izdašan doprinos kako bi se pomoglo jednom milionu, polovini stanovnika, u pojasu Gaze.
 
Ona je rekla da zbog najnovijeg rata 800.000 ljudi nema redovan pristup pijaćoj vodi iz slavina i da se neprečišćena voda iz kanalizacije pušta u more, te da je 58 obrazovanih ustanova oštećeno, uključujući 285 zgrada sa više od 1.000 stanova i kancelarija.
 
Šest bolnica i centara za zdravstvenu brigu je takođe oštećeno i struje ima samo šest sati na dan.
 
Devedeset pet miliona dolara je potrebno za nabavku hrane, zdravstvenu brigu, lekove i sanitetski materijal te brzu obnovu dela infrastrukture, rekla je Hastigns, dodavši da se još uvek procenjuje kako bi se utvrdilo šta je prioritet.
 
Veći deo novca biće namenjen pojasu Gaze, a deo drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali uglavnom za pomoć ranjenim ljdima, za pomoć u novcu i psihosocijalnu pomoć i zaštitu.
 
Koordinatorka UN je naglasila da je najvažnije sprečiti nastavak neprijateljstava.
 
Na pitanje kako će se osigurati da novčana pomoć ne dospe u ruke Hamsa ona je rekla da je na snazi proces praćenja i da se sarađuje s Izraelcima i Palestinskom upravom predsednika Mahmuda Abasa kako bi se videlo da li može to da se poboljša na bilo koji način.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet