U Berlinu se gradi objekat u kojem će biti crkva, sinagoga i džamija

U Berlinu je u četvrtak svečano položen kamen temeljac za ekumenski objekat pod nazivom "House of One", koji će pod istim krovom smestiti crkvu, džamiju i sinagogu.
U Berlinu se gradi objekat u kojem će biti crkva, sinagoga i džamija
Foto: Pixabay
"House of One u sebi sadrži zahtevni teološki zadatak: bez rezervi primiti drugačije duhovne perspektive. To je mesto otvorenosti i tolerancije", rekao je predsednik Bundestaga Volfgang Šojble prilikom polaganja kamena temeljca u istorijskom centru Berlina.
 
Šojble je istakao potrebu dijaloga među religijama, a to se, kako je rekao, pokazalo i kroz antisemitske ispade tokom antiizraelskih protesta poslednjih nedelja.
 
"Mi tome nažalost svedočimo i u Nemačkoj. Najnoviji antisemitski ispad kao posledica eskalacija nasilja na Bliskom istoku, zloupotrebljavaju veru u političke svrhe", zaključio je Šojble.
 
Projekat House of One nastao je na inicijativu predstavnika triju vera, hrišćanske, jevrejske i muslimanske.
 
Jedan od inicijatora, protestantski sveštenik Gregor Hohberg ističe važnost simbolike gradnje ove jedinstvene ustanove upravo na ovom istorijski značajnom mestu u centru Berlina gde je stajala crkva Sv. Petra, sagrađena u 13. veku i koja je nakon teških oštećenja tokom borbi za Berlin u Drugom svetskom ratu srušena tokom DDR-a.
 
"Na najstarijoj lokaciji Berlina, tamo gde je stajala njegova prva crkva, želimo zajednički da pogledamo ka budućnosti. Na temelju stare crkve gradimo jednu potpuno novu zgradu – The House of One. To će biti kuća molitve i učenja u kojoj žive tri vere: sinagoga, crkva i džamija, sve pod istim krovom", rekao je Hohberg.
  • Buric

    28.05.2021 18:01
    5%
    To moze samo u drzavi -pokrajini Berlin i negde vise na nemackom tlu.Samo po sebii nista ne znaci i ne predstavlja bas nista.Ali,niko da pomene ostar napad na tzv "luzicke" srbe i golgotu kroz koju prolaze.
  • Ranko B.

    28.05.2021 17:41
    Ranko B.
    Nemačka je najliberalnija država u evropi ako ne i na svetu po pitanju religija. Ovo ćevam svako potvrditi koje bio i živeo tamo. Zato je i evropski raj po svemu jer čovek ako je vernik u svakom većwm gradu ima bogomolju za svaku religiju dase pomoli i smiri. Za razliku od Srbije koja je jako nacionalno orjentisana na pravoslavlje. A 35% građana su druge religije i nemaju svoje bogomolje u većim gradovima. Najveća islamska bogomolja se nalazi u Rusiji a najlepša u nemačkoj. O hrišćanskim i jevrejskim bogomoljama bolje da nepišem. Svesnom čoveku ovo nešto govori pozitivno ako ume da razmišlja svojom glavom?
  • horor

    28.05.2021 12:03
    Religija je zlo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.