Karadžić smešten u zatvor na ostrvu Vajt u Lamanšu

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić smešten je u zatvor na ostrvu Vajt (Isle of Wight) u Velikoj Britaniji, gde će služiti doživotnu zatvorsku kaznu.
To je danas objavio londonski list Dejli mejl, uz podsećanje da je Karadžić (75) u sredu prebačen u Britaniju iz pritvora Tribunala u Hagu.
 
Dejli mejl piše da je zatvor na ostrvu Vajt u kanalu Lamanš, poznatiji po ranijem imenu Parkherst, izabran zato što u njemu Karadžiću ne bi trebalo da preti velika opasnost od drugih zatvorenika. Po londonskom listu, postojao je strah da bi u drugim velikim zatvorima Karadžić bio na meti osvetničkih napada islamskih terorista koji u njima služe kazne.
 
Iz izveštaja britanskog nadzornog organa iz 2019, Dejli mejl citira da su u zatvoru B kategorije na ostrvu Vajt smešteni "uglavnom seksualni prestupnici" i da "40 odsto populacije čine zatvorenici stariji od 50 godina".
 
"Mnogi od tih zatvorenika su starci, a neki i krhki", piše u tom izveštaju, po londonskom dnevniku.
 
Prosečan godišnji trošak po zatvoreniku u zatvoru na ostrvu Vajt iznosi oko 30.000 funti, precizira Dejli mejl, ali će u Karadžićevom slučaju ti troškovi za britanske poreske obveznike biti veći. Na ostrvu Vajt postoje dve zatvorske lokacije bivši Parkherst i Albani.
 
Parkherst je od vojne bolnice pretvoren u zatvor 1863. i u prošlosti je važio za jedan od najstrožih zatvora u Britaniji. Zatvor Albani izgradjen je šezdesetih godina dvadesetog veka. Na ostrvu Vajt kazne su služili neki od najozloglašenijih britanskih kriminalaca, poput mafijaša braće Krej, masovnih ubica Pitera Satklifa i Jana Brejdija i zlostavljača dece, nekadašnje rok zvezde Gerija Glitera.
 
Ostrvo Vajt je grofovija u jugoistočnoj Engleskoj i najveće englesko ostrvo. Od obala Hempšira udaljeno je između dve i pet milja. Najbliži veliki gradovi na kopnu su Portsmaut i Sautempton. Na ostrvu Vajt živi 138.000 stanovnika.
 
Pre nego što je prebačen na ostrvo Vajt, Karadžić je u pritvoru u Ševeningenu bio od kraja jula 2008, kada je bio uhapšen u Srbiji. Haški sud je 20. marta prošle godine pravosnažno osudio Karadžića na doživotni zatvor.
 
Apelaciono veće sudskog Mehanizma, pravni naslednik Haškog tribunala, time je usvojilo žalbu tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Karadžić, u martu 2016, bio osudjen na 40 godina zatvora. Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.
 
Apelaciono veće je Karadžića pravosnažno oslobodilo optužbe za genocid u još šest opština u BiH. Prvu optužnicu protiv Karadžića, za genocid u Srebrenici, Haški tribunal je podigao u novembru 1995.
  • NS

    29.05.2021 18:08
    Prvo su Karadzicu sudili za genocid a onda su i drzavu Srbiju optuzili za isti genocid.

    Znaci cilj im je bio da mi kao narod budemo optuzeni za grnocid a ne samo Karadzic individualnom krivicom.

    Ne trudi se Engleska toliko i ne trosi toliko novca samo zbog jednog coveka od 75 god njoj je pravi cilj nasa drzava!
  • xqt

    29.05.2021 18:01
    Ko ih ne zna...
    Pošto su pomogli da bukne rat u Jugoslaviji i da na površinu isplivaju problematični ljudi u svim krajevima, sada štite Karadžića od muslimanskih fanatika. Licemerno, ali tako evropski.
  • Bili Piton

    29.05.2021 17:23
    ?
    Umesto Karadzica, u tom istom zatvoru bi trebalo da truli savetnik naseg predsednika dokazani zlocinac Toni Bler.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.