Kod nekadašnje škole u Kanadi pronađeni ostaci 215 dece

Masovna grobnica sa ostacima 215 domorodačke dece otkrivena je na teritoriji nekadašnje internatske škole na jugu kanadske provincije Britanske Kolumbije.
Reč je o učenicima škole za domorodačku decu u blizini grada Kamplupsa u Britanskoj Kolumbiji, a njihovi ostaci pronađeni su uz pomoć posebnog radara, saopšteno je iz lokalne domorodačke zajednice, prenosi Gardijan.
 
Neki od pronađenih ostataka pripadaju deci od tri godine, ali uzroci i vreme njihove smrti još nisu poznati, a škola je pod vođstvom Rimokatoličke crkve radila od 1890. sve do 1978. godine.
 
Otkriće je premijer Džastin Trudo u petak nazvao potresnim podsetnikom na sramotno poglavlje u istoriji te zemlje.
 
Šestogodišnja istraga kanadskog internatskog sistema, kroz koji je prošlo najmanje 150.000 domoradačke dece koja su nasilno odvajana od svojih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao "kulturni genocid" u kome je emocionalno, a i seksulano zlostavljanje bilo veoma rasprostranjeno kao i prisilni rad.
 
U istim dokumentima se pominje da su učenici bili izloženi epidemijama morbila, tuberkuloze, gripa i drugih zaraznih bolesti, a mnogi su i umrli.
  • Marko

    30.05.2021 08:14
    To su pravi
    Tirani , varvari, unistitelji nacija,jednom reciju to su Englezi,nista novo.Oni takve epitete lepe drugima,a sami su takvi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.