Severna Koreja: 700 siročadi se dobrovoljno javilo za rad u rudnicima

Severnokorejski državni mediji tvrde da se siročad u toj državi dobrovoljno prijavljuje za rad u državnim rudnicima i na poljoprivrednim dobrima, prenosi BBC.
Severna Koreja: 700 siročadi se dobrovoljno javilo za rad u rudnicima
Foto: Pixabay
Državna novinska agencija KCNA izvestila je da je više stotina dece "u cvetu mladosti odvažno i mudro" odabralo obavljanje fizičkih poslova za državu. Njihova uzrast nije objavljena, ali po fotografijama se može zaključiti da je reč o tinejdžerima.
 
Grupe za zaštitu ljudskih prava već duže vreme optužuju Severnu Koreju da koristi decu za prisilni rad, što vlasti uporno negiraju.
 
KCNA je u subotu izvestila da se za rad u fabrikama, na poljoprivrednim dobrima i u šumama dobrovoljno javilo 700 siročadi.
 
U četvrtak je ta državna agencija objavila da su "desetine siročadi pohrlili u rudarski kompleks za eksploataciju uglja u području Chonnae, želeći tako da ispoštuju zakletvu o tomu da državi vraćaju tek milioniti deo ljubavi koju im je iskazala partija".
 
U februaru je BBC pisao o tome da se generacije južnokorejskih ratnih zarobljenika koriste kao roblje u severnokorejskim rudnicima uglja, a novac od njihovog rada ide režimu i njegovom programu naoružanja.
 
Pretpostavlja se da u Severnoj Koreji, državi u kojoj su svi segmenti života njenih stanovnika pod kontrolom vlasti, živi oko 26 miliona ljudi.
 
U aprilu je čelnik države Kim Džong-un upozorio stanovništvo da se pripremi za teška vremena koja tek slede.
 
Severna Koreja svoje je granice potpuno zatvorila 2020. zbog izbijanja pandemije virusa korona, obustavivši tada i trgovinu s Kinom, svojim jedinim ekonomskim spasom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet