Tomislav Tomašević novi gradonačelnik Zagreba

Novi gradonačelnik Zagreba je dugogodišnji aktivista Tomislav Tomašević (39), kandidat zeleno-leve koalicije "Možemo".
On je u drugom krugu izbora ubedljivo pobedio protivkandidata iz desnog Domovinskog pokreta, pevača i preduzetnika Miroslava Škoru (59). Na osnovu gotovo svih obrađenih biračkih mesta, za Tomaševića je u drugom krugu izbora glasalo 199.253 glasača, a za Škoru 105.837.
 
Tomašević je u drugi krug ušao kao prvoplasirani i malo mu je nedostajalo za pobedu već u prvom krugu. Tada je osvojio 147.631 glas (45,15 odsto), dok je drugoplasirani Škoro imao 12,16 odsto glasova (39.789).
 
Pre četiri godine, Tomislav Tomašević je u trci za gradonačelnika Zagreba osvojio šesto mesto s 12.996 glasova (3,94 odsto).
 
Široj javnosti poznat je kao borac za javni interes u Zagrebu i žestoki kritičar 20-godišnje vladavine nedavno preminulog gradonačelnika Milana Bandića. Aktivizmom je počeo da se bavi kao srednjoškolac kada se priključio Zelenoj akciji. 
 
Kao ekološki aktivista učestvovao je na brojnim protestima u Zagrebu - protiv uništavanja fabrike Kamensko, izgradnje štetne spalionice otpada, privatizacije zagrebačke Čistoće, a posebno je upamćen kao jedan od vođa borbe za očuvanje Varšavske ulice kao pešačke zone i javnog prostora u centru Zagreba.
 
Kao kandidat zeleno-leve koalicije ušao je u Gradsku skupštinu 2017, a tri godine kasnije postao je poslanik u Hrvatskom saboru. 
 
Lista zeleno-leve koalicije u prvom krugu lokalnih izbora pre dve sedmice osvojila je i najviše mandata u Gradskoj skupštini, 23 od 47. Očekuje se koalicija sa Socijaldemoktratskom partijom, koja je osvojila pet mandata, s kojom će imati komotnu većinu.
 
Tomašević je rođen 1982. u Zagrebu. Završio je Fakultet političkih nauka, a magistrirao 2013. na Kembridžu na području životne sredine, društva i razvoja.
  • Vlada

    31.05.2021 09:21
    Samo
    Da nije kao gradonacelnik Sigmund Tomasevic iz serije "Novine"
  • Sun

    31.05.2021 07:36
    Lepe vesti iz Hrvatske
    Sve čestitke komšijama. Valjda ćemo i mi jednog dana progledati.
  • Bravo

    31.05.2021 07:29
    Čestitam, nadam se da će i kod nas kvalitetni ljudi biti izabrani za vodeće pozicije, ali ja to verovatno neću doživeti. Srećno Zagreb

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet