Završeni krvavi izbori u Meksiku: Ubijeno 97 političara, odsečena ljudska glava na biračkom mestu

Meksički vladajući pokret Morena i njegovi saveznici trebalo bi da imaju većinu u novom Donjem domu Kongresa, prema preliminarnim rezultatima nedeljnih izbora.
Kako je saopštio Nacionalni izborni institut (INE), prognoze navode da će Morena i koalicioni partneri osvojiti između 265 i 292 od 500 mesta u Donjem domu, prenosi Rojters.
 
Sa nešto više od 32 odsto prebrojanih glasova, meksička vladajuća stranka vodi na izborima za Donji dom Kongresa, a pored ovog glasanja Meksikanci su u nedeljnoj trci birali guvernere država i lokalne poslanike, što je svojevrstan referendum o politici predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora i njegovih napora da oživi državne institucije.
 
Prema ovim rezultatima, Morena i njeni saveznici imaju gotovo 42 odsto podrške, a podaci INE pokazuju da je to nešto iznad ukupne podrške opozicionom savezu Stranke nacionalne akcije (PAN) desnog centra, centrističke Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) i Partije demokratske revolucije (PRD) levog centra.
 
Ankete poslednjih dana ukazivale su da će vladajuća stranka pobediti u i trci za većinu od 15 državnih guvernera, a oko 93,5 miliona Meksikanaca imalo je pravo glasa na izborima koje su pratili ekstremno nasilje i neregularnosti.
 
Ova izborna kampanja bila je jedna od najkrvavijih u novijoj istoriji Meksika. Konsultantska kuća "Etellekt" izvestila je da je ubijeno 97 političara, a 935 napadnuto.
 
Muškarac na biračko mesto doneo odsečenu glavu
 
Nepoznati muškarac je bacio odsečenu ljudsku glavu na glasačkom mestu u pograničnom gradu Tihuani, a u blizini su pronađene kese pune delova tela. Vlasti su saopštile da je muškarac pobegao i da su na tom području pronašli kese s ljudskim ostacima i odsečenim rukama.
 
 
Nije jasno koja je poruka tog čina i kako je trebalo da utiče na izbore.
 
Međutim, analitičari kažu da se većina izbornog nasilja obično događa na opštinskom nivou, gde bande nastoje da utiču na izbore u nadi da će osigurati veću kontrolu nad trgovinom drogom i drugim kriminalnim poslovima.
 
Erik Ulises Ramirez, kandidat levičarske opozicione stranke Građanski pokret, koji je preživeo pokušaj atentata prošlog meseca u Kokuli, rekao je da su dva njegova saradnika oteta, pretučena i puštena u nedelju.
 
Na jednom biračkom mestu neko je bacio neaktivnu granatu. 
 
U Sinaloi su naoružani ljudi ukrali izborni materijal s biračkih mesta.
  • lcq

    07.06.2021 14:49
    @Banderaš
    07.06.2021 • 13:25
    Korupcija
    Nikakva razlika,i u srbiji je ubijen..."

    Ipak ima razlika.
    Sto rece @citaoc sest najopasnijih gradova na svetu je u Meksiku:
    https://www.statista.com/statistics/243797/ranking-of-the-most-dangerous-cities-in-the-world-by-murder-rate-per-capita/

    Prosle godine ubijeno je devet novinara u meksiku sto je daleko najvise na svetu:
    https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/world/2020/dec/22/mexico-journalists-deadly-cpr-press-freedom

    Plus sto se stanovnici uvece zatvaraju u kuce jer karteli otimaju obicne ljude i traze otkup (licno mi je rekao covek koji je ziveo tamo neko vreme).
    I na sve to jos cak 97 politicara.
  • Misha

    07.06.2021 13:32
    @CIA
    Severni komšija ne preduzima ništa verovatno jer mu odgovara ovakva situacija.
  • Banderaš

    07.06.2021 13:25
    Korupcija
    Nikakva razlika,i u srbiji je ubijen predsednik(Stambolić.Ubijen je premijer(Đinđić). Oteti su Mišković,Beko,Vlasnik Verano motorsa,i drugi,reketira se,siluje,ucenjuje,trguje se drogom,bebama,azilanzima ljudskim organima,prostitucijom..Nikakve razlike ne vidim između vladavine ološa u Mex i u Srb.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet