Francuska planira da 2022. svi sastanci, saopštenja i rasprave u EU budu na francuskom

Francuska, koja preuzima predsedavanje EU u januaru 2022. godine, planira da tu godinu pretvori u godinu francuskog jezika, budući da će svi sastanci, saopštenja i rasprave biti na francuskom.
Francuska planira da 2022. svi sastanci, saopštenja i rasprave u EU budu na francuskom
Foto: 021.rs
Sedam meseci pre preuzimanja rotirajućeg mesta predsedavajućeg EU, francuska vlada razmišlja o planovima da oživi sve manje korišćen i vidljiv "Molijerov jezik", piše briselski Politiko.
 
Francuska vlada izdvaja novac kako bi ponudila više časova francuskog jezika državnim službenicima iz EU, a zvaničnici planiraju i da budu domaćini debata na francuskom jeziku.
 
Francuske diplomate rekle su da će svi ključni sastanci Saveta EU biti održavani na francuskom jeziku s dostupnim prevodima, kao i beleške i zapisnici, a spominje se mogućnost i da se pripremni sastanci vode na francuskom.
 
Kako se navodi, ukoliko pisma iz Evropske komisije budu stizala na engleskom jeziku, ostaće bez odgovora jer je francuski zvanični jezik EU i jedan od tri službena jezika Evropske komisije, a Francuska je i ranije koristila predsedavanje EU da promoviše svoj jezik.
 
Međutim, francuski zvaničnici priznaju da je 2022. godina oživljavanja francuskog jezika pitanje kulturnog opstanka za sve.
 
Kako se navodi, neminovno je da će insistiranje Francuske na korišćenju francuskog jezika smetati mnogima u EU, pre svega istočnoevropskim diplomatama koji pre govore engleski nego francuski jezik.
  • Brižitka

    10.06.2021 00:42
    Une idée formidable!
    Iako nekima može delovati oholo i bespotrebno, ovo je odličan primer čuvanja svog jezike i kulture. iako engleski ima primat, zašto mora da bude jedini? Podsticanje višejezičnosti je uvek sjajna ideja!
  • //

    08.06.2021 09:27
    Zaista, retko arogantna zemlja koja živi od stare slave.
  • .

    07.06.2021 20:26
    Francuska odavno nije neki faktor.
    Bila bi skroz nikakav faktor da eto nema nuklearno oruzje, eto to je jos odrzava.
    Francuski jezik odavno prevazidjen, previse tezak, nepotrebno uciti tako tezak jezik kad se engleski vec zna i ujedno je i dalje jezik EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet