Vlada Kipra delila pasoše kršeći sopstvene zakone

Kiparska vlada prekršila je bezbroj puta sopstvene zakone dajući državljanstvo hiljadama ljudi kroz progam "Investicije za novac", utvrđeno je zvaničnom istragom.
Vlada Kipra delila pasoše kršeći sopstvene zakone
Foto: Pixabay
U optužnici Istražne komisije koju je imenovala vlada stoji da je zloupotreba, od koje je korist imalo skoro 7.000 osoba, sprovođena u pravnom vakuumu više od jedne decenije.
 
"Rezultati istrage pokazuju da je program sprovođen od 2007. do 2020. godine uz praznine i nedostatke, kao i sa neadekvatnim pravnim i skoro nikavim regulativnim okvirom", rekao je predsednik Komisije Miron Nikolatos, ističući da je vlada, u čijoj je nadležnosti bilo odobravanje prijava, time bezbroj puta prekršila sopstvene zakone.
 
Vlasti su dodeljivale pasoše podnosiocima prijava koji su ispunili minimalni zahtev za ulaganje, a cena je bila dva miliona evra.
 
Prema rezultatima istrage, više od polovne pasoša nije trebalo da bude dodeljeno, pre svega oni koji su izdati izdržavanim članovima porodica investitora, a za šta nije bilo pravnog osnova.
 
Kiparski pasoš omogućava putovanje bez viza, rad i boravak u zemljama članicama Evropske unije, a šema je bila posebno privlačna investitorima iz Rusije i Azije.

Teme

Kipar

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet