SAD zaplenile 2,3 miliona dolara u bitkoinima nakon sajber napada

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je uspelo da povrati 2,3 miliona dolara vrednosti u kriptovalutama koje je platila kompanija "Kolonijal pajplajn", najveći naftovod u SAD.
SAD zaplenile 2,3 miliona dolara u bitkoinima nakon sajber napada
Foto: Pixabay
Zamenica američkog državnog tužioca, Lisa Monako, rekla je da su istražitelji zaplenili 63,7 bitkoina, čija se vrednost sada procenjuje na oko 2,3 miliona dolara, a koje je "Kolonijal pajplajn" platio nakon hakerskog napada, koji je doveo do velikih nestašica na benzinskim pumpama duž istočne obale SAD, prenosi Rojters.
 
Ministarstvo pravde je pronašlo i vratilo većinu otkupnine koju je platilo "Kolonijal pajplajn", navela je Monako.
 
"Kolonijal pajplajn" saopštio je da je hakerima platio skoro pet miliona dolara kako bi ponovo imao pristup svom sistemu.
 
Ransomver je vrsta štetnog softvera koji ograničava pristup računarskom sistemu ili uskladištenim podacima i traži otkupninu od mete napada.
 
Veruje se da iza napada stoji "Darksajd", hakerska grupa koja postavlja malverei nakon toga od meta iznuđuje novac.
  • Zvrk

    08.06.2021 08:32
    Znamo iz iskustva
    Pitajte Informatiku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.