Izrael prva zemlja koja je zabranila trgovinu krznom za modnu industriju

Izrael je zabranio trgovinu životinjskim krznom za modnu industriju i tako postao prva zemlja u svetu koja je usvojila taj strog propis, saopštilo je Ministarstvo ekologije.
Izrael prva zemlja koja je zabranila trgovinu krznom za modnu industriju
Foto: Pixabay
"Trgovina životinjskim krznom, uvoz i izvoz, biće zabranjeni osim u svrhu istraživanja, obrazovanja i određenih verskih tradicija", navedeno je u saopštenju ministarstva i najavljeno da će zabrana stupiti na snagu za šest meseci.
 
Ritualna upotreba krzna za šešire "Štrajmel" (Schtreimel), koje nose ultraorotodoksni Jevreji, biće i dalje dozvoljena.
 
"Industrija trgovine krznom uzrokuje nezamislivu patnju životinjama i taj dekret će transformisati izraelsko tržište mode", rekla je Gila Gamliel, ministarka ekologije.
 
Ministarstvo je takođe objavilo pismo koje je poslala Džejn Halevi-Moreno, direktorka Međunarodne koalicije protiv krzna, pozdravivši dekret i označivši ga "istorijskim gestom".
 
Ona je potvrdila da je "Izrael prva zemlja u svetu koja je zatvorila svoja vrata toj okrutnoj industriji".
 
Izrael je još 1976. godine zabranio gajenje životinja radi njihovog krzna, a nekoliko zemalja u svetu je uvelo delimičnu zabranu na trgovinu krznom, posebno za ugrožene vrste, poput foka.
 
Potpuna zabrana trgovine krznom je na snazi u nekim gradovima kao što je Sao Paulo u Brazilu i država Kalifornija. Indija je već usvojila slične propise širom te zemlje, ali samo za krzno lisica, činčila i kuna.

Teme

krzno
  • H

    10.06.2021 10:17
    Bravo
    I ostale zemlje bi trebale da slede taj primer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet