Donedavnoj nemačkoj ministarki oduzeta doktorska titula zbog plagiranja

Političarki Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) i donedavnoj ministarki za porodicu, Franciski Gifaj, oduzet je doktorat zbog plagiranja.
"Nakon temeljnog savetovanja i provere visokoškolsko predsedništvo je donelo odluku o oduzimanju doktorske titule Franciski Gifaj", saopštio je Slobodni univerzitet u Berlinu.
 
Odluka o oduzimanju titule se temelji na činjenici da je ona ostvarena "lažnom tvrdnjom o sopstvenom naučnom doprinosu". "U doktorskoj disertaciji su svesno preuzeti delovi tekstova i dokaza o literaturi drugih autorki i autora bez da je to u potrebnoj meri istaknuto", navodi se u obrazloženju.
 
Gifaj je prihvatila odluku Slobodnog univerziteta, ali je još jednom istakla kako je disertaciju 2009. napisala i predala u "najboljoj nameri i veri". "Greške koje su mi se pritom potkrale nisu bile namerne ili planirane", rekla je Gifaj.
 
Socijaldemokratska političarka je još 18. maja podnela ostavku na položaj ministarke zadužene za porodicu zbog, kako je navela, "senke koju istraga o plagiranju baca na funkciju".
 
Međutim, ona je istovremeno zadržala poziciju vodeće kandidatkinje na izborima za parlament grada-savezne pokrajine Berlina koji će se održati krajem septembra.
 
Predstavnici koalicionih partnera u vladi grada Berlina, kao i opozicije, zatražili su dalje preuzimanje odgovornosti u slučaju Gifaj. Alternativa za Nemačku je zatražila od Gifaj da povuče svoju kandidaturu za premijerku savezne pokrajine Berlina.
 
"Ko vara i obmanjuje ne može biti na čelu Berlina", poručuje AfD.
 
Zbog optužbi za plagijat pre deset godina ostavku je podneo i ministar odbrane Karl Teodor von Gutenberg, a dve godine kasnije i ministarka obrazovanja Anet Šavan.
  • Akadem

    11.06.2021 15:39
    NAŠI PLAGIJATORI SU NAJBOLJI?
    Poštovani dr Miggyy, umesto da budu smenjeni naši plagijatori, oni napreduju u političkoj hijerarhiji. Deca imaju od koga da uče i nauče? tako je to kada su nemci glupi, a mi prepametni, ko ih šiša kada ne umeju da čuvaju "lopovske-plagijatorske" kadrove, kao što ih mi, iz sveg srca, štitimo?
  • Mali

    11.06.2021 14:39
    Mali
    Mali
  • boxy

    11.06.2021 09:28
    Zamislite da ova vest dolazi iz Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet