Filips povlači respiratore jer mogu uzrokovati kancer

Holandski proizvođač medicinske opreme Filips povlači deo aparata za disanje i respiratora.
Respiratori se povlače zbog dela pene ugrađene u njih koja bi mogla da se razgradi i postane toksična, potencijalno uzrokujući kancer, saopšteno je danas iz kompanije.
 
Pena koja se koristi da priguši zvuk mašina može zbog razgradnje da se pretvara u male čestice koje se udišu, nadražujući disajne puteve, navela je grupa u saopštenju o opozivu navedene opreme, prenosi Rojters. Gasovi koji se oslobađaju iz pene prilikom razgradnje mogu takođe biti toksični ili izazvati rizik od raka.
 
Izvršni direktor Filipsa, Frans van Huten, rekao je da će biti povučeno između tri i četiri miliona respiratora i aparata za sprečavanje apneje, odnosno disajne opstrukcije tokom spavanja.
 
Holandska kompanija je izdvojila još 250 miliona evra (303 miliona dolara) za rešavanje ovog pitanja nakon što je identičan iznos rezervisala u prvom kvartalu, prema finansijskom izveštaju objavljenom u aprilu, čime su ukupni troškovi vezani za ovaj problem dostigli od početka godine do danas 500 miliona evra.
 
Akcije ove poslovne grupacije su pale za 4,2 procenta na 44,43 evra na jutrošnjem trgovanju na berzi u Amsterdamu.
  • NOVOSADJANIN

    14.06.2021 13:48
    MA STA KAZETE
    pa nasi doktori bi nas uverili da je sve to bezbedno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet