Merkel: Dan kad je Nemačka napala SSSR je razlog za sramotu

Dan kad je nacistička Nemačka napala Sovjetski Savez za Nemce je razlog za sramotu, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel u video-obraćanju, objavljenom na sajtu nemačke vlade.
"Za nekoliko dana, 22. juna, biće obeležena godišnjica napada nacističke Nemačke na Sovjetski Savez. Nakon što je nemačkim napadom na Poljsku 1939. godine započet Drugi svetski rat, dve godine kasnije Nemačka je otvorila naredno strašno poglavlje. Za nas Nemce taj dan je razlog za sramotu", rekla je Merkelova, prenosi Sputnjik.
 
Ona je istakla da Nemačka priznaje da snosi odgovornost za zločine nacističkog režima.
 
"To uključuje i konstantno sećanje na ono što se dogodilo. To ne sme biti zaboravljeno. To dugujemo milionima žrtava i njihovim potomcima. Iz te odgovornosti raste naša dužnost da delujemo u ime mira i međunarodnog poretka, zasnovanog na pravilima", kazala je Merkel.
 
Kako je dodala, uprkos užasima rata, narodi bivšeg Sovjetskog Saveza pružili su ruku pomirenja njenoj zemlji.
 
"Duboko smo zahvalni zbog toga", poručila je nemačka kancelarka.
 
Prema njenim rečima, Nemačka je tesno povezana sa Rusijom istorijskim i ekonomskim vezama i potrebno je održavati dijalog sa Moskvom, uprkos postojećim neslaganjima.
  • Ns 49

    19.06.2021 22:40
    Gledali smo u velikom broju dokumentgarnih serija o ratu između Nemačke i SSSR-a. Tu je baš udario junak na junaka. Nemci su uz nadljudkse napore napredovali uz izuzetno teške uslove a Crvena armija je u početku nazadovala i trpela ogromne gubitke. Kad je u novembru 1941, temperatura spala na -29 C nemačka armija se našla u izuztno teškim problemima ali nisu se povlačili. Hrabri sovjetski vojnici su tek tada došli sebi.
    Lepo je što je Merkelova to kazala ali imam utisak da u Nemačkoj ima puno njh koji bi opet krenuli da im se pojavi novi Firer.
  • 9

    19.06.2021 18:23
    Na licu
    joj nije osmeh i to ponavlja već godinama,ali
    to je trula Nemačka.
    Za Srebrenicu reči i teksta nema, ali je zato
    volovima osmeh uvek na licu to je naprdna smrdija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.