Evropska nadzorna tela protiv kamera za prepoznavanje lica

Dva evropska nadzorna tela za zaštitu privatnosti danas su apelovala da se zabrani upotreba kamera za prepoznavanje lica na javnim mestima.
Evropska nadzorna tela protiv kamera za prepoznavanje lica
Foto: Pixabay
U izveštaju Rojtersa se navodi da je Evropska komisija u aprilu iznela predlog pravila o korišćenju veštačke inteligencije s ciljem da se uspostave globalni standardi korišćenja ovom tehologije kojom dominiraju Kina i SAD.
 
U predlogu EU se odobrava korišćenje veštačke inteligencije za kontrolu visoko-rizičnih situacija u sferi nadzora imigracije i pri obavljanju policijskih poslova uz stroge mere i pravila zaštite koji podrazumevaju kaznenu politiku protiv kompanija koje proizvode ove softvere i kazne u visini do 6 odsto od globalnih prihoda.
 
Dva nadzorna tela za zaštitu privatnosti, Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) i Evropsko nadzorno telo za zaštitu podataka (EDPS), upozorila su na izuzetno visoke rizike koje predstavlja daljinska biometrijska identifikacija pojedinaca na javnim površinama.
 
Iz EDPB i EDPS je saopšteno da bi trebalo zabraniti i sisteme zasnovane na veštačkoj inteligenciji koji koriste biometriju za kategorizaciju pojedinaca u klastere i to po osnovu etničke, polne, političke pripadnosti ili seksualne orijentacije.
 
Upotrebu tehnologije za detekciju ljudskih emocija takođe treba zabraniti, osim u vrlo specificnim slucajevima, npr. u zdravstvene svrhe, poručuju iz EDPB i EDPS.
 
"Predloženim merama takode treba zabraniti bilo koju vrstu upotrebe veštačke inteligencije za društveno rangiranje, jer je to protiv osnovnih vrednosti EU i može dovesti do diskriminacije", upozoravaju iz EDPB i EDPS.
 
Iako su primedbe EDPB i EDPS neobavezujuće, one ipak imaju težinu i utiču na procese odlučivanja u Evropskoj komisiji, u vladama zemalja članica EU i u Evropskom parlamentu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.