Španski premijer pomilovao devet katalonskih separatističkih lidera

Španski premijer Pedro Sančez pomilovao je danas svih devet katalonskih separatističkih lidera koji su uhapšeni zbog uloge u pokušaju secesije Katalonije 2017. godine.
Španski premijer pomilovao devet katalonskih separatističkih lidera
Foto: Pixabay
Sančez je odluku o pomilovanju objavio u televizijskom obraćanju.
 
Pomilovanjem su liderima ukinute preostale godine zatvorskih kazni, ali ostaje na snazi zabrana obavljanja javnih funkcija.
 
Sančez je pomilovanje, kojem se, prema anketama javnog mnjenja, protivi većina Španaca, opisao kao gest dobre volje i prvi korak ka rešavanju političkog sukoba između centralne vlade u Madridu i tog bogatog severoistočnog regiona, čija je vlada tražila novi referendum o nezavisnosti.
 
Jedan od pomilovanih lidera, Raul Romeva, koji je osuđen na 12 godina, rekao je da će region nastaviti borbu za samoopredeljenje.
 
"Pomilovanjem devet ljudi, oni neće sakriti represiju koju nastavljaju da primenjuju protiv više stotina separatista. Nećemo odustati od borbe: amnestija i samoopredeljenje!", tvitovao je on.
 
Konzervativne opozicione stranke u Madridu saopštile su da će osporiti pomilovanje na sudovima, dok je stotine separatista protestovalo u ponedeljak u Barseloni, smatrajući Sančezov plan nedovoljnim i bezuslovno zahtevajući novi referendum o nezavisnosti tog regiona.
 
Devet separatističkih lidera su 2019. godine osuđeni na između devet i 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava tokom organizovanja referenduma o odvajanju Katalonije od ostatka Španije. Madrid je tada zabranio referendum, što je dovelo do jednostranog i kratkotrajnog proglašenja nezavisnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet