Evropski parlament izglasao zakon o klimatskim ciljevima

Evropski parlament je odobrio danas klimatski zakon, kojim ciljevi Evropske unije o emisiji gasova sa efektom staklene bašte postaju pravno obavezujući.
Evropski parlament izglasao zakon o klimatskim ciljevima
Foto: Pixabay
To utire put revidiranju politika za brže smanjenje otpadnih materija koje zagrevaju planetu.
 
Pregovarači EP i 27 zemalja članica EU postigli su u aprilu dogovor o klimatskom zakonu, kojim su stroži ciljevi za smanjenje emisija postali srž kreiranja politike EU. Predlogom zakona su utvrđeni ciljevi za smanjenje neto emisija u EU za 55 odsto do 2030. godine u odnosu na nivo iz 1990. i postizanje nulte neto emisija do 2050.
 
"Danas je istorijski dan. Ako brzo ne smanjimo emisiju, nauka je kristalno jasna - budućnost će biti katastrofalna", rekla je Jite Guteland, vodeća poslanica u EP uključena u izradu tog zakona.
 
Parlament je formalno odobrio zakon sa 442 glasa "za", 203 "protiv", dok je 51 poslanik bio uzdržan. Pojedini poslanici zelenih bili su uzdržani, pošto su tražili ambicioznije smanjenje emisije od 60 odsto do 2030. godine, što su druge poslaničke grupe odbile.
 
"Ovo je zakon svih zakona, jer će nas disciplinovati u godinama koje dolaze. On će biti osnova za donošenje propisa EU u narednim decenijama", rekao je Frans Timermans, šef za klimatske politike EU.
  • Dule

    24.06.2021 21:48
    Drzite lopova
    Amerikanci su pre par dana u okeanu detonirali 180tona eksploziva. Da bi isptali kako eksplozija utice na nosac aviona i izazvali potres i Cunami od nepuna cetiri stepenapo Richter-u . Ocigledno za njih propisi ne vaze vec samo za boraniju, oni su tu da mlate pare i dele lekcije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.