Usvojena rezolucija o BiH u Evropskom parlamentu

U Evropskom parlamentu usvojena je rezolucija o Bosni i Hercegovini.
Usvojena rezolucija o BiH u Evropskom parlamentu
Foto: Pixabay
Usvajanje rezolucije u Evropskom parlamentu o BiH koja, kako se navodi, naglašava šta EU očekuje od BiH kada je reč o procesu pomirenja, funkcionisanju demokratskih institucija, vladavini prava, ljudskim pravima, spoljnoj politici i bezbednosti, prema ocenama, ima važnu političku i simboličnu poruku, prenosi Danas.
 
Jer je, ukazuje se, sada zvanično podvučena linija o BiH kao građanskoj državi u kojoj je svaki pojedinac, građanin jednako bitan bez ikakvog naglašavanja konstitutivnih naroda.
 
Željana Zovko, evroparlamentarka Hrvatske, koja je zagovarala da se doda amandman o konstitutivnosti naroda u BiH, što, kako podsećaju mediji, nije prošlo ni u izveštaju za 2019, navodi da su predloženi amandman podržali poslanici iz Evropske narodne stranke (EPP), ali da je bilo velikih pritisaka i opiranja zelene i leve grupacije koji, kako je rekla, "jednostavno nisu u stanju da prepoznaju realnost same BiH".
 
Zastupnik u Evropskom parlamentu Paulo Rangel, koji je specijalni izvestilac za BiH, pozdravio je usvajanje rezolucije.
 
"Kao izvestilac za BiH smatram da je veoma važno što je Evropski parlament usvojio prvi izveštaj u ovom mandatu. Poslali smo esencijalnu poruku zemlji: Bosna je u srcu Evrope i njeno prirodno mesto je u EU", naveo je Rangel u videoporuci.
 
Dodao je da shvata da je dug put koji mora da se pređe, te da su potrebne još mnoge reforme. Podsetio je da je BiH zemlja u kojoj je rat ostavio duboke ožiljke koje je "teško zaceliti, a koji zadržavaju seme podela i nepoverenja".
 
I evropski zvaničnici, ali i zastupnici parlamenta najmoćnije države EU – Nemačke jasno naglašavaju da je prioritet sprovođenje presuda suda iz Strazbura i Ustavnog suda BiH, te da je nužno što pre izmeniti izborni zakon.
 
To je, navodi se, osnova jer je značajan broj i manjina, ali i konstitutivnih naroda diskriminisan i nije im dozvoljeno da se kandiduju na izborima za najviše funkcije.
 
Usvojena rezolucija je važna, ukazuje se, jer dolazi u jeku iščekivanja dogovora o izmenama Izbornog zakona BiH, pa će ona biti argument više za one koji smatraju da država treba da bude građanski uređena, a ne po etničkom principu.
 
Opširnije na sajtu Danasa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.