Kina tvrdi da vakcine daje drugim zemljama bez ikakvih uslovljavanja

Kina je saopštila danas da drugim zemljama daje vakcine bez ikakvih političkih uslova.
Kina tvrdi da vakcine daje drugim zemljama bez ikakvih uslovljavanja
Foto: 021.rs
To je učinjeno odgovarajući na navode Asošiejted presa da je Peking vršio pritisak na Ukrajinu da se povuče iz izjave UN u vezi sa ljudskim pravima u Sindjijangu, preteći da će zaustaviti isporuku vakcina protiv kovida-19. 
 
Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da pozdravlja odluku Ukrajine da povuče potpis sa izjave sa sastanka Saveta UN za ljudska prava u Ženevi, dodajući da ne zna da je Ukrajina imala bilo kakve probleme sa uvozom vakcina iz Kine. 
 
AP je, pozivajući se na diplomate iz dve zapadne zemlje, izvestio da je Ukrajina svoje ime povukla iz izjave u četvrtak nakon što je Kina upozorila da će blokirati planiranu isporuku najmanje 500.000 doza vakcina protiv kovida-19 ako to ne uradi. 
 
Kinesko Ministarstvo se u odgovoru AP-u, u pisanoj formi, nije direktno bavio konkretnom optužbom, ali je navelo da namera Kine u snabdevanju vakcinama i drugim protivepidemijskim materijalom nije sticanje koristi od drugih zemalja s ciljem geopolitičkih ili bilo kakvih političkih uslovljavanja.
 
Ukrajina se nakratko pridružila izjavi više od 40 zemalja koju je podnela Kanada na zasedanju Saveta UN za ljudska prava 22. juna, u kojoj kritikuje Kinu zbog kršenja ljudskih prava u kineskoj autonomnoj oblasti Sinđijangu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet