Merkel: Budućnost Zapadnog Balkana je u ujedinjenoj Evropi

Uverena sam da je budućnost Zapadnog Balkana u stvarno ujedinjenoj Evropi, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.
Povodom predstojećeg virtuelnog Samita Berlinskog procesa, zakazanom za ponedeljak, a čiji je domaćin Nemačka,
 
Merkelova je, u nedeljnoj video poruci, istakla da je raduje, iako će to biti samo virtuelni sastanak, što će moći da nastavi rad sa šefovima država i vlada zemalja Zapadnog Balkana, koji je pokrenut 2014. u okviru Berlinskog procesa na inicijativu Nemačke.
 
Istakla je da je od uspostavljanja Berlinskog procesa, koji ima za cilj pružanje konkretnog doprinosa stabilnosti u regionu i mirnom dijalogu, postignuto dosta.
 
"Zapadni Balkan je neposredni sused EU. To je deo Evrope, u kojem rane rata još nisu zaceljene, a i u Nemačkoj živi veliki broj građana poreklom sa tog prostora. Meni je jasno da države EU moraju imati interes za mirnim razvojem na Zapadnom Balkanu. Imamo odgovornost da se i praktično založimo za razvoj u tom delu Evrope", naglasila je Merkel.
 
Kazala je da je Berlinski proces ostvario već neke uspehe, a s tim u vezi je posebno izdvojila nedavno osnovani Omladinski forum.
 
Naglasila je da je sada konačno moguće ono što se dugo smatralo nemogućim, a to je razmena đaka raznih vera i etničke pripadnosti.
 
"To je praktičan doprinos miru", podvukla je Merkel, dodajući da tome doprinosi i međusobno priznavanje diploma, saradnja u nauci, kao i napredak u infrastrukturnim projektima, što je okaraktetisala koracima koji vode ka pojačanju prekogranične razmene između građana regiona i prevazilaženju predrasuda.
 
"Sve to zemlje Zapadnog Balkana vodi napred ka zajedničkom cilju ispunjavanju uslova za članstvo u EU. Uverena sam da će, pre ili kasnije njihova budućnost stvarno biti u ujedinjenoj Evropi", naglasila je ona.
 
Istakla je da još ima mnogo izazova na Zapadnom Balkanu, da nepoverenje i nacionalizmi nisu nestali, a bilateralni sporovi mogu u svakom trenutku da se rasplamsaju, zbog čega je neophodno pomirenje.
 
To, kaže, znači savladavanje prošlosti i činjenje svega što je moguće da buduće generacije žive u miru.
  • alex

    03.07.2021 21:24
    Za pocetak skinite psiha pa da pricamo.
  • Predragg

    03.07.2021 21:14
    ...tek kada postanete normalni. Minimalno normalni."
  • Gerhard

    03.07.2021 21:02
    Reče jednom jedan kancelar
    Ova floskula "Budućnost Zapadnog Balkana je u ujedinjenoj Evropi" se u našem narodu sad već prenosi sa kolena na koleno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet