Zaplenjeni brod koji je blokirao Suecki kanal biće "pušten" u sredu

Uprava Sueckog kanala saopštila je da je postigla dogovor sa vlasnikom džinovskog teretnog broda koji je u martu gotovo nedelju dana blokirao kanal, a brod će biti "pušten" u sredu.
Iz Uprave kanala nisu izneli više detalja o sporazumu koji će u sredu biti potpisan u gradu Ismailija.
 
Krivac za blokadu, 400-metarski brod pod panamskom zastavom "Ever Given" koji prevozi kontejnere između Azije i Evrope, od marta je po odluci vlasti Egipta "u pritvoru" - zadržan je usidren na jezeru na polovini Sueckog kanala.
 
Šestodnevna blokada kanala poremetila je globalnu isporuku robe. Stotine brodova su čekale dok kanal nije deblokiran, a neki brodovi su bili primorani da pređu mnogo duži put oko čitave Afrike, zbog čega su morali da plate dodatno gorivo i imali druge troškove.
 
Kroz Suecki kanal prolazi oko deset odsto svetske robne trgovine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet