Crna Gora planira raskid sporazuma o imunitetu iz 2007. sa SAD

Vlada Crne Gore planira da raskine sporazum o imunitetu sa SAD, kojim su građani Amerike izuzeti iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda.
Crna Gora planira raskid sporazuma o imunitetu iz 2007. sa SAD
Foto: 021.rs
Crna Gora je sa Sjedinjenim Američkim Državama u maju 2007. godine potpisala Sporazum o statusu snaga (SOFA), kojim je regulisan privremeni boravak američkih vojnika na crnogorskoj teritoriji.
 
"Kada je reč o završnom merilu, odnosno bilateralnom sporazumu o imunitetu sa Sjedinjenim Državama, kojim se građanima SAD daju izuzeća iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda i kako bi se uskladili sa smernicama Evropske unije u vezi s ovim pitanjem, potrebno je nastaviti aktivnosti na osnovu obostrano prihvatljivog modela, kako bi se pronašle najprikladnije administrativne procedure za ukidanje sporazuma sa SAD", navodi se u dokumentu Vlade Crne Gore i dodaje da je cilj rešenje koje je prihvatljivo za sve strane i koje će "doprineti uspešnom zatvaranju definisanog merila".
 
To je navedeno u Informaciji o stanju pristupnih pregovora sa EU, koja je usvojena na poslednjoj sednici Vlade Crne Gore.
 
Sporazum su 1. maja 2007. u Vašingtonu potpisali tadašnji američki državni sekretar Kondoliza Rajs i crnogorski predsednik Filip Vujanović.
 
SOFA sporazum je ključni dokument koji određuje vojno-bilateralne odnose zemalja-saveznica sa SAD. Tim sporazumom detaljno se reguliše položaj američkih vojnika koji budu prolazili kroz Crnu Goru ili, iz nekog drugog razloga, budu boravili na njenoj teritoriji.
 
Evropska unija je kritikovala potpisivanje ugovora i tražila od Podgorice da ga raskine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet