Počinje novo suđenje Branimiru Glavašu

Pred Županijskim sudom u Zagrebu ponovno počinje suđenje Branimiru Glavašu i drugima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz 1991. godine.
Počinje novo suđenje Branimiru Glavašu
Foto: Pixabay
Suđenje ponovo kreće od početka jer je sudija Tanja Pavelin, koja je vodila suđenje 2019. godine, izabrana za Viši krivični sud.
 
Prethodno suđenje zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom februara 2020. ukinuo odluku zagrebačkog Županijskog suda iz marta 2019. prema kojoj je ponovljeno suđenje Glavašu trebalo da bude odvojeno od postupka protiv drugih optuženih.
 
Tokom ovog procesa umrli su brojni svedoci, učesnici i advokati, a Glavaš je pritvaran nekoliko puta.
 
On je jedan od osnivača HDZ-a i početkom devedesetih godina bio je ključna osoba u Osijeku, prvo s pozicije sekretara Sekretarijata za narodnu odbranu da bi ga Franjo Tuđman imenovao za zapovednika odbrane Osijeka. 
 
Tokom rata snage pod njegovim zapovedništvom počinile su niz svirepih likvidacija civila srpske nacionalnosti koje su u hrvatskoj javnosti ostale zapamćene pod nazivima "Slučaj garaža" i "Slučaj selotejp".
 
Zločine ne poriče ni sam Glavaš, ali tvrdi da on za njih nije odgovoran.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet