Izdata prva dozvola za drugi blok nuklearne elektrane Krško

Vlada Slovenije je dala "energetsku dozvolu" za planiranje i izgradnju drugog bloka nuklearne centrale Krško.
Izdata prva dozvola za drugi blok nuklearne elektrane Krško
Foto: Pixabay
To je početak dugoročnog procesa u kojemu će se za taj projekt tražiti šira društvena saglasnost, izjavio je danas u Ljubljani ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.
 
Agencija HINA je prenela da je dozvola data firmi GEN-I  - državnoj kompaniji koja upravlja slovenačkim udelom u nuklearnoj centrali, što je tek prvi korak za niz potrebnih dozvola za tu planiranu investiciju, kazao je Vrtovec na konferenciji za novinare s Martinom Novšakom, direktorom GEN-I.
 
"Ovo još nije konačna odluka o toj investiciji nego važan prvi korak", kazao je.
 
Okvirno, računa se da bi koštala oko pet milijardi evra, a GEN-I bi je finansirao svojim prihodom od prodaje električne energije, a uz to kreditima i obveznicama, no ne isključuje se ni mogućnost učestvovanja drugih partnera u projektu.
 
Slovenija je izgradnju drugog bloka, po rečima ministra, stavila u dugoročne planove jer bi time osigurala ispunjenje kriterijuma EU za postizanje "klimatske neutralnosti", smanjila bi bilans fosilnih goriva u proizvodnji električne struje i zavisnost od uvoza te vrste energije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet