Zbog petoro zaraženih polovina Australijanaca ponovo zatvorena, raste gnev građana

Više od 13 miliona Australijanaca, odnosno oko polovina populacije, nalazi se u lokdaunu nakon najnovijih restriktivnih mera uvedenih da se suzbije širenje delta soja virusa korona.
Ove mere izazvale su gnev kod stanovništva, javlja BBC.
 
Država Južna Australija, gde živi 1,7 miliona ljudi, u utorak se priključila državama Viktorija i Novi Južni Vels po pitanju uvođenja restriktivnih mera.
 
Stanovnici Južne Australije će morati da ostanu sedam dana u svojim domovima, nakon što se zarazilo pet osoba.
 
Gnev u Australiji polako raste zbog strategije zatvaranja, a dva najveća grada, Sidnej i Melburn, susreću se sa nepoznanicom oko toga kada će biti ponovo otvoreni.
 
Kako piše BBC, donedavno je Australija bila naširoko hvaljena zbog strategije zatvaranja granica, programa karantina i brzih lokdauna, a od početka pandemije je zabeleženo manje od 1.000 smrtnih slučajeva.
 
Međutim, brzo širenje visokozaraznog delta soja je stvorio nove izazove za tu zemlju i izbacila u prvi plan nisku vakcinacionu stopu, dodaje britanski medij.
 
Uprkos ulasku u lokdaun prošlog meseca, Sidnej je danas zabeležio 110 novih slučajeva, pa je u trenutnom talasu inficirano više od 1.300 ljudi.
 
Građani ne smeju da napuštaju svoje domove, osim ukoliko idu u kupovinu, da vežbaju ili imaju važne razloge za izlazak. Zatvorena su gradilišta, kao i maloprodajne radnje.
 
Postoji strah da bi zatvaranje Sidneja moglo da potraje do septembra, pošto su modeli pokazali da će tom gradu možda biti potrebni meseci da stigne do dana kada neće biti zabeležen nijedan slučaj.
  • todor

    22.07.2021 03:59
    dokle
    Ma samo zagovarajte zaključavanje... uništite privredu načisto da mladi nemaju nikakvu budućnost. Sutra će od istih da tražite da Vas poštuju, sebične samoživnike.
  • Mira

    21.07.2021 11:38
    Pitam se?
    Ko im vodi zdravstvenu politiku, pitam se? Pa ovako moze u beskonacnost. Virus je tu i ostace u populaciji, sa vakcinom ili bez nje...znaci da ce ubuduce uvek neko biti zarazen od kovida i sa njim cemo ziveti kao sa svim vec postojecim virusima...Zarvarati svako malo nije nikakvo resenje. Mozemo se svi zavuci u misiju rupu i stace zivot, ali koja je onda poenta?
  • @ Ivana

    21.07.2021 11:09
    Ako je ijedan život spašen tim zatvaranjem, onda je imalo svrhu, a kakva je većina naroda, i trebalo je. Preživeli smo, stariji se nisu zaražavali, tako da - ne kukaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.