Sloveniji odbijeno da nosi zastavu EU na otvaranju Olimpijskih igara

Međunarodni olimpijski komitet nije prihvatio predlog da na sutrašnjem otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju sportisti Slovenije pored svoje nacionalne zastave nose i zastavu Evropske unije.
Sloveniji odbijeno da nosi zastavu EU na otvaranju Olimpijskih igara
Foto: Pixabay
Taj predlog su predsedniku MOK-a Tomasu Bahu poslali potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas i slovenački premijer Janez Janša, a slovenački tim je izabran zato što ta država trenutno predsedava Savetom Evropske unije, preneo je Politiko. 
 
U saopštenju MOK-a se navodi da "jedan olimpijski tim može da koristi samo jednu zastavu, jedan grb i jednu himnu, pod uslovom da su ih odobrili nacionalni Olimpijski komitet i potvrdio Izvršni komitet MOK".
 
"Iz očiglednih razloga izuzeci nisu dozvoljeni, jer bi se u protivnom MOK suočio sa brojnim zahtevima institucija koje, kao i Evropska unija, dele vrednosti koje su srž Olimpijskih igara", navodi se u saopštenju.
 
U pismu predsedniku MOK-a Šinas i Janša su ukazali da bi dopuštanjem da slovenački sportisti nose zastavu EU oni postali "ambasadori evropskog jedinstva i vrednosti koje su u temelju Unije, a poklapaju se sa osnovnim načelima olimpijskog pokreta".
 
U saopštenju MOK se, međutim, ističe da svi sportisti koji dolaze na Igre dele zajedničke vrednosti Evropske unije i Olimpijskih igara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.