Rusija poslala dva aviona humanitarne pomoći Kubi

Rusija je objavila da je poslala Kubi dva aviona sa humanitarnom pomoći, da pomogne toj zemlji u zaustavljanju velikog rasta broja zaraženih od kovida-19 i u suočavanju sa ekonomskim embargom SAD.
Rusija poslala dva aviona humanitarne pomoći Kubi
Foto: Pixabay
Po naređenju predsednika Vladimira Putina dva aviona ruskog Ministarstva odbrane poletela su sa aerodroma kod Moskve ka Kubi, zemlji dugogodišnjoj saveznici, navelo je Ministarstvo.
 
"Avioni će Kubi isporučiti hranu, opremu za individualnu zaštitu i više od milion maski. Ukupno više od 88 tona", navodi se u saopštenju.
 
Kuba, koja ima 11 miliona stanovnika, poslednjih dana beleži zabrinjavajući porast broja zaraženih i umrlih od korona virusa. Od početka pandemije zaraženo je 316.383 ljudi, a umrlo je 2.203, prema zvaničnim podacima od petka.
 
Na tu situaciju se dodaju ekonomske teškoće izazvane embargom SAD. Vašington je takođe u četvrtak uveo finansijske sankcije, uglavnom simbolične, protiv kubanskog ministra odbrane.
 
SAD su navele da se sankcije uvode zbog "represije na nedavnim mirnim demonstracijama za demokratiju na Kubi" i zapretile  vlastima u zemlji novim kaznenim merama.
 
Demonstracije su održane 11. jula i sporadično bile nastavljene dan posle. Demonstranti su uzvikivali "Gladni smo" i "Dole diktatura".
 
Posle tih protesta, u kojima je jedna osoba stradala a desetine su povređene, oko 100 ljudi je uhapšeno, prenele su razne opozicione organizacije.

Teme

KUBA

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet