Kina uvodi sankcije za pojedince i organizacije iz SAD-a

Kina je najavila sankcije protiv nekoliko američkih pojedinaca i organizacija kao odgovor na nedavne američke sankcije kineskim zvaničnicima u Hongkongu.
Kina uvodi sankcije za pojedince i organizacije iz SAD-a
Foto: Pixabay
Portparol Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je Peking odlučio da preduzme recipročne kontramere, ocenjujući najnoviji potez Vašingtona "pogrešnom praksom".
 
Precizirao je da će se sankcije odnositi na sedam pojedinaca i entiteta u skladu sa Zakonom o sankcijama strancima, među kojima je inbivši američki ministar trgovine Vilbur Ros.
 
"Svaki pokušaj stranih sila da se mešaju u poslove Hongkonga biće uzaludan", dodao je kineski zvaničnik.
 
Ovo saopštenje je usledilo uoči posete zamenice američkog državnog sekretara Vendi Šerman severnom kineskom gradu Tijenđinu.
 
Ona je najviši američki zvaničnik koji je posetio Kinu od kada je administracija predsednika Džozefa Bajdena došla na vlast u SAD.
 
Odnos između dve svetske ekonomske sile pogoršao se tokom mandata bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Poslednjih godina dve zemlje su zatvarale konzulate, proterivale novinare i uvodile sankcije protiv pojedinaca i kompanija iz druge zemlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.