Sveštenici umešani u trećinu slučajeva pedofilije u Poljskoj

Sveštenici su umešani u gotovo trećinu krivičnih dela pedofilije prijavljenih u Poljskoj od 2017. do 2020. godine.
Sveštenici umešani u trećinu slučajeva pedofilije u Poljskoj
Foto: Pixabay
To je u utorak objavilo državno povereništvo koje je proučilo više od trista slučajeva u tom razdoblju.
 
"Državno povereništvo za istraživanje pedofilije proučava sto (od ukupno 345) slučajeva u kojima su sveštenici navedeni kao polni zlostavljači dece mlađe od 15 godina", navodi se u prvom izveštaju predstavljenom medijima.
 
Državnom tužilaštvu su predali 55 zahteva za istragu od kojih se 36 odnosi na neprijavljivanje slučajeva pedofilije nadležnim vlastima.
 
U 35 odsto slučajeva počinioci su članovi porodice žrtve, dodaje povereništvo.
 
Ovo telo osnovano je 2019. godine i daje u izveštaju niz zakonodavnih preporuka kako bi se ubrzali postupci i još više zaštitile žrtve pedofilije.
 
Ujedno ističe da, uprkos zahtevima, nije od katoličke crkve primilo dokumentaciju o slučajevima pedofilije.
 
"Više puta smo dobili uveravanja o spremnosti na saradnju (crkve) i to pohvaljujemo, ali još nismo videli da su se ta uveravanja ostvarila", rekao je novinarima predsednik povereništva Blazej Kmiecijak.
 
Katolička crkva u Poljskoj je krajem juna, u svom izveštaju, navela da je od 2018. primila stotine novih tužbi za seksualno zlostavljanje maloletnika za koje su odgovorni sveštenici. Od jula 2018. do kraja prošle godine u crkvi je prijavljeno 368 slučajeva seksualnog zlostavljanja počinjenog od 1958. do prošle godine, navodi se njenom izveštaju.
 
Crkva ocenjuje da se 39 odsto tužbi pokazalo osnovanim. Istraga se nastavlja o nešto manje od 51 odsto ostalih slučajeva, a 10 odsto tužbi je odbijeno zbog nedovoljne verodostojnosti.
 
Sveta Stolica je od prošle godine sankcionisala osmoricu poljskih biskupa zbog toga što su prikrivali svešteničku pedofiliju.
  • hmm

    28.07.2021 19:18
    Mislim da je vreme da konacno priznamo i prestanemo da grupisemo pedofiliju sa jednom odredjenom grupom ljudi (jedna odredjena manjina) i pocnemo da je asocijamo sa ovom drugom...
  • Dawkins

    28.07.2021 08:02
    religija = zlo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet