Tužilaštvo BiH već formira predmete za negiranje genocida

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već je formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana.
Tužilaštvo BiH već formira predmete za negiranje genocida
Foto: Pixabay
Kako je iz Tužilaštva BiH jutros potvrđeno za "Dnevni avaz", ova pravosudna institucija, a nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko u petak nametnuo odluku o izmenama Krivičnog zakona u BiH, već je primilo prijave od nekoliko građana.
 
"Tako da su neki predmeti već formirani", rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva za Avaz.
 
Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, od danas je kažnjivo u Bosni i Hercegovini, nakon što su stupile snagu nove odredbe Krivičnog zakona BiH, koje podrazumevaju i zatvorske kazne.
 
Zbog ovih odredbi u Republici Srpskoj ne učestvuju u radu institucija BiH, a za petak je najavljena posebna sednica Skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o dva zakona koji predviđaju da se ne dozvoli provođenje nametnute odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj, a svako ko povredi ugled Republike Srpske i njenih naroda biće procesuiran i kažnjen.
 
Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković objasnio je da je reč o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske i o donošenju posebnog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.
 
Petković je precizirao da je izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predviđeno jedno novo krivično delo, a to je povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.
 
Za to delo biće predviđene kazne i posebno kažnjavanje za svakog onoga ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb ili himnu - ponizi ili pokuša da naruši. Takođe, kao posebno delo biće kvalifikovano označanje Republike Srpske kao agresorske ili genocidne tvorevine ili njenih naroda kao genocidnih ili agresorskih.

Teme

BiH
  • 9

    28.07.2021 21:48
    I u Hrvatskoj
    su negirali zahtjeve drugih entiteta pa smo vidjeli
    kako su prošlli.
    Ajmo minusi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet