Nemačka planira treću dozu vakcine

Nemačka planira da od 1. septembra predloži primenu treće doze vakcine protiv kovida19 za starije i za osetljive osobe, javlja Agencija Frans pres, pozivajući se na predlog ministarstva zdravlja.
Nemačka planira treću dozu vakcine
Foto: 021.rs
Istovremeno je predložena i vakcinacija dece i mladih urasta od 12 do 17 godina, navodi AFP.
 
Ministar zdravlja Jens Špan i njegove kolege iz 16 nemačkih saveznih pokrajina treba da kompletiraju taj plan koji su sačinili šefovi ministarstva zdravlja na sastanku u ponedeljak.
 
U tekstu se navodi da će mobilni vakcinalni timovi obilaziti ustanove za negu starijih kako bi dodatno vakcinisali korisnike vakcinama Fajzer/Bajontek i Moderna, nezavisno koju vakcinu su ranije primili.
 
Lekari će istovremeno moći dodatno da vakcinišu starije i pacijente s oslabljenim imunosistemom.
 
Dokument nemačkih zdravstvenih vlasti se poziva na nedavna istraživanja koja pokazuju da imunitet stečen vakcinacijom slabi protokom vremena, a da to osetljivije osobe dovodi u rizik.
 
U Nemačkoj je dosad potpuno vakcinisano tek 52 odsto populacije, a zdravstvene vlasti žele da otvore sve punktove za vakcinaciju mladima od 12 do 17 godina tako što će vakcinaciju moći da organizuju i školske ustanove i univerziteti.
 
AFP podseća da je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila vakcinaciju vakcinom Fajzer/Bajontek i Moderna svih osobama starijim od 12 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet