FOTO: Broj žrtava zemljotresa na Haitiju popeo se na više od 700

Broj poginulih u razornom zemljotresu koji je pogodio Haiti popeo se na 724, saopštila je danas Karipska nacionalna civilna zaštita.
Potres je opustošio ovu karipsku državu, rušeći crkve, hotele, škole i kuće.
 
Zemljotres je bio magnitude 7,2 stepena, ali posle glavnog potresa u subotu, usledila je serija nešto slabijih, od kojih je jutrošnji iznosio 5,9 stepeni.
 
Epicentar zemljotresa bio je osam kilometara od grada Peti Trud Nip, oko 150 kilometara zapadno od glavnog grada Port-o-Prensa, na 10 kilometara dubine, saopšteno je iz američke Agencije za geologiju.
 
Zemljotres se osetio do Kube i Jamajke, a premijer Haitija Arijel Anri proglasio je vanredno stanje u četiri najpogođenija područja i poručio da neće tražiti međunarodnu pomoć dok ne budu poznate razmere štete.
 
On je potvrdio da su neki gradovi skoro potpuno razoreni i da će vlada pomoći ugroženima, naročito u priobalnom gradu Le Kaj.
 
"Najvažnije je da se iz ruševina izvuče što više preživelih. Čuli smo da su lokalne bolnice, posebno u Le Kaju, pune povređenih ljudi", rekao je premijer.
 
Direktor civilne zaštite Haitija Džeri Čandler rekao je da je uništeno najmanje 860 kuća i više od 700 oštećeno. 
 
 
Izveštaji o prenatrpanim bolnicama dolaze dok se Haiti bori sa pandemijom i nedostatkom resursa za suočavanje s njom. Samo prošlog meseca, zemlja sa 11 miliona ljudi primila je prvu seriju vakcina protiv korona virusa koje su donirale SAD, putem Kovaks programa Ujedinjenih nacija za zemlje sa niskim prihodima.
 
Zemljotres se dogodio nešto više od mesec dana posle ubistva predsednika Žovenela Moisa, što je produbilo politička previranja u zemlji.
 
Najsiromašnija država u Americi još se seća razoranog zemljotresa koji se dogodio 12. januara 2010, u kome je poginulo više od 200.000 stanovnika. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet