Merkel i Putin: Velike razlike u stavovima, ali dijalog je važan

Sastanak Vladimira Putina i Angele Merkel pokazao je da između dve svetske sile postoje velike razlike u stavovima o brojnim pitanjima, ali se slažu da je dijalog važan.
Nemačka kancelarka je obraćanje medijima počela ukazivanjem na slučaj Alekseja Navaljnog, rekavši da je iz nemačke perspektive neprihvatljivo njegovo zatvaranje. Ona je zatražila od Rusije da opozicionog lidera pusti na slobodu.
 
Takođe je izrazila razočarenje što su tri nemačke nevladine organizacije stavljene na listu nepoželjnih nevladinih organizacija.
 
Ruski predsednik je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je u fokusu spoljnopolitičkih razgovora bio Avganistan i poručio da treba da prestane neodgovorna politika spoljnog nametanja.
 
Po pitanju Ukrajine Putin je, najpre pohvalio Merkelovu za njene napore u rešavanju krize, podsećajući da je na njenu inicijativu uspostavljen Normandijski format. Međutim konstatovao je da na žalost do sada nije pošlo za rukom da se uspostavi mir.
 
Merkelova, međutim, konstatujući da postoji stagnacija u Normadijskom formatu, ukazala je da i dalje stalno umiru ukrajinski vojnici na liniji razdvajanja.
 
Takođe je konstatovala da je aneksijom Krima prekršen teritorijalni integritet Ukrajine i najavila da će se do kraja svog mandata zalagati da se osigura ukrajinski suverenitet.
 
Kada je reč o Belorusiji Merkelova je osudila korišćenje izbeglica kao "hibridno oružje".
 
Putin je ukazao da dve zemlje imaju suprotan stav po pitanju Belorusije i da Moskva smatra da se problemi u toj zemlji moraju rešavati u okviru te države.
 
Putin i Merkel su preneli da su razgovarali i o Iranu, Libiji i Siriji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.