"Vreme je za razgovor o Huxitu": Priprema li se Mađarska za izlazak iz EU?

Novine koje se smatraju nezvaničnim glasilom Viktora Orbana objavile su tekst o izlasku Mađarske iz Evropske unije.
"Vreme je za razgovor o Huxitu": Priprema li se Mađarska za izlazak iz EU?
Foto: Pixabay
Time je počela debata koje se do sada klonio i sam Orban, ali može biti da upravo on stoji iza cele priče, piše Dojče vele.
 
Mađarski list Magyar Nemzet, nezvanično glasilo vlasti, često se bavi puštanjem probnih balona, ukoliko je premijeru Viktoru Orbanu ili ministrima previše škakljivo da sami pokrenu temu. Tako je bilo prošle nedelje, kada je list pokrenuo raspravu o temi koja je stavljana među tabue čak i za Orbana – da li Mađarska treba da napusti Evropsku uniju?
 
"Vreme je za razgovor o Huxitu", naslovio je Magyar Nemzet nemačku verziju tog priloga. To je odjeknulo poput bombe: o tome su izvestili skoro svi veći mediji, opozicioni političari su se zgražavali, mnogi komentatori su izrazili zabrinutost.
 
To nije čudo kad se zna da su Mađari, uprkos dubokim političkim podelama, imali konsenzus u politici i društvu da je članstvo u EU nedodirljivo. To je jedan od retkih konsenzusa koji uopšte postoje u Mađarskoj.
 
"Napokon ozbiljno moramo razmotriti mogući izlazak iz saveza država koji krvari iz hiljadu rana, pokazuje imperijalne simptome i ponaša se potcenjivački i arogantno prema istočnoevropskim članicama", piše list i nastavlja:
 
"Naši putevi su se razdvojili. Dok Zapad već svesno raskida s hrišćanskim moralom i svetskim poretkom i umesto toga najavljuje izgradnju kosmopolitskog, bezličnog svetskog društva, koje se oslanja na bezgraničnu samodopadnost i samouništenje individue, mi, Mađari, Poljaci i Centralna Evropa, čvrsto se držimo hiljadugodišnjih kulturnih i verskih temelja".
 
Članak je napisao politikolog Tamaš Fric, poznat po svojim radikalnim pozicijama na desnom rubu. No on nije politički autsajder nego vodeći član važnih organizacija bliskih Orbanu, poput Foruma civilnog udruživanja. Taj Forum organizuje takozvane "mirovne marševe" – demonstracije moći Orbanove vlade s desetinama ili stotinama hiljada učesnika, na kojima se većinom čuju oštri govori protiv EU.
 
Zbog toga je verovatno da su vladajući krugovi bili unapred informisani o Fricovom članku ili su ga možda čak s njim dogovorili. Temu Huxit prošlih je sedmica načelo više mađarskih političara iz vladajuće stranke – ali samo indirektno, navodi Dojče vele.
 
Viktor Orban je ranije povremeno izjavljivao da "naravno, postoji i život izvan EU", poslednji put 2016. u vezi s Bregzitom. U najnovijoj raspravi se do sada nije izjasnio.
  • Pa

    22.08.2021 22:07
    Ako
    Ameri podvili rep u Avganistanu Siriji gube cjeku Afriku od Kineza i Rusa....Ukrajina ponovo postaje RUSKA REPUBLIKA A CRNA GORA SRPSKA.......Zasto ne bi i MADARSKA BILA SLOBODNA SUVERENA DRZAVA??I jos nesto KiM ce biti oslobodeno KAD TAD..ajmo minusi ..opleti te al DŽABA VAM TAKO CE DA BIDNE
  • Prota

    22.08.2021 18:17
    Svi od sada učimo rumunski. To je dobar put za EU.
  • Marko, Liman

    22.08.2021 17:47
    Kad izadju, evo im ubrzo minimalca za slične tigrove, od 300 eura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet