Hitan apel vladi zbog manjka radne snage - Nemačkoj potrebno 400.000 imigranata godišnje

Predsednik Nemačke agencije za zapošljavanje Detlef Šele uputio je hitan apel vladi u Berlinu: Nemačkoj je jasno potrebno više imigranata godišnje - zato što joj ponestaje radne snage.
Hitan apel vladi zbog manjka radne snage - Nemačkoj potrebno 400.000 imigranata godišnje
Foto: Pixabay
"Nemačkoj ponestaje radne snage", izjavio je Detlef Šele za Zidojče cajtung.
 
Kao rezultat demografskog razvoja, broj potencijalno radno sposobnog stanovništva u ovoj godini će se smanjiti za 150.000.
 
"Narednih godina će biti mnogo dramatičnije", upozorava Šele.
 
Nemačka bi problem mogla da reši ako obuči nekvalifikovanu radnu snagu i ako onima koji rade skraćeno radno vreme, a to u stvari ne žele, dozvoli da im radno vreme traje duže.
 
Ali, pre svega, ako dovede radnu snagu iz inostranstva. To bi trebalo da odradi nova vlada Nemačke, smatra Šele.
 
"Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od negovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima", rekao je šef Agencije za zapošljavanje.
 
Šele poslednjih dana konstantno ukazuje na lošu situaciju u obučavanju radne snage.
 
"Mnogi koji se obučavaju i poslodavci jednostavno se ne pronalaze", kaže Šele.
 
A ovaj trend se sve više pogoršava.
 
"Čak 31 odsto ljudi koji su se prijavile za obuku, do sada je bez radnog mesta. Istovremeno, 40 procenata mesta za obuku je nepopunjeno", rekao je šef nemačke Agencije za zapošljavanje.
  • Novosadjanka

    25.08.2021 12:01
    Reciprocitet
    Dajte srpskom strucnjaku platu kao nemcu i eto nas, oni izuzetno cuvaju svoje, dok kod nas slobodno radi i zaradjuje i kurta i murta. Cilj im je niza radna snaga, sljakatori i eksploatacija nasih kvalifikovanih kadrova. Sto njihovi doktori idu u Svajcarsku i Nemacku?!
  • Talac

    25.08.2021 09:39
    Pa evo, tu smo. Volju imamo :)
  • Pera šofer Minhen

    25.08.2021 08:48
    A ja
    can vec reset godina pisem, dodjite u Nemacku da zivite ne da zivotarite kao u majci Sbiji. I saljite pare u Srbiju WU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.