Izrael ubrzao planove za napad na iranska nuklearna postrojenja

Izrael je ubrzao planove za napad na postrojenja iranskog nulkearnog programa.
Izrael ubrzao planove za napad na iranska nuklearna postrojenja
Foto: Pixabay
Izrael je ubrzao planove strahujući da bi Islamska republika uskoro mogla razviti tehnologiju potrebnu za izradu nuklearnog oružja, pišu izraelski mediji.
 
Najava mogućeg napada usledila je svega nekoliko časova pošto su izraelski zvaničnici ocenili da je iranski nuklearni program usporen u prethodna tri meseca, pre svega zahvaljujući složenim pregovorima koji se već mesecima vode između Teherana, SAD i nekoliko evropskih država.
 
Bez obzira na usporen ritam nuklearnog programa, Izraelci strahuju da bi Iran, u narednim mesecima, mogao da dođe do količine obogaćenog uranijuma, dovoljnog za izradu nuklearnog oružja.
 
Upozorenje o napadu su u prethodnih nekoliko dana javno izneli šef generalštaba izraelskih odbrambenih Snaga Aviv Kohavi i ministar odbrane Beni Ganc, uoči susreta premijera Naftalija Beneta sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i ostalim visokim zvaničnicima u Vašingtonu.
 
Izraelski zvaničnici tvrde da su Irancima, suštinski, potrebna svega dva meseca kako bi proizveli dovoljno materijala za izradu nuklearnog oružja i otprilike još toliko kako bi ga osposobili za upotrebu.
 
Iako Teheran odbija bilo kakvu vezu nuklearnog programa sa razvojem oružja, američki i izraelski zvaničnici su u nekoliko navarata u proteklih desetak godina upozoravali da je Teheran "nadomak" atomske bombe.
 
Takva upozorenja nisu se obistinila iz niza razloga, između ostalog jer je najmanje pet iranskih nuklearnih fizičara ubijeno u seriji nerazjašnjenih napada tokom tog perioda. Teheran za ubistva optužuje izraelske tajne službe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.