Dačić predsedniku parlamenta Slovenije predložio dvojno državljanstvo za Srbe

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je nakon sastanka sa slovenačkim kolegom Igorom Zorčičem da je Srbija zainteresovana za ustavno-pravno definisanje položaja Srba u Sloveniji.
Dačić predsedniku parlamenta Slovenije predložio dvojno državljanstvo za Srbe
Foto: 021.rs
U Sloveniji prema procenama živi između 70.000 i 100.000 građana srpskog porekla.
 
Dačić je ukazao na to da oni nemaju status nacionalne manjine, već etničke zajednice, kao i da "nedostaje finansiranje kulturnih programa", a Srbi nisu zastupljeni ni u programima nekih medija.
 
Ukazao je da Srbija dozvoljava dvojno državljanstvo i predložio da Slovenija dozvoli da i Srbi koji žive u Sloveniji imaju dvojno državljanstvo, ocenivši da je važno da postoji princip reciprociteta.
 
Dačić je rekao i da su ostvareni značajni rezultati u ekonomskoj saradnji dve države.
 
Prema njegovim rečima, 2009. godine spoljnotrgovinska razmena dve zemlje iznosila je pola milijarde evra, a prošle godine oko 1,16 milijardi evra.
 
On je podsetio da je Slovenija jedan od najvećih investitora u Srbiji i da je uložila više od milijardu evra, kao i da u Srbiji uspešno posluje više od 1.200 slovenačkih kompanija koje zapošljavaju oko 25.000 radnika.
 
Dačić je rekao i da su povećane srpske investicije u Sloveniji, čija je vrednost veća od 300 miliona evra.
  • EU prava

    26.08.2021 21:43
    Slovenija je član EU i samim tim prava manjina i same manjine su potpuno nebitne. U EU manjine imaju pravo na malo folklora i eventualno malo učešća u lokalnim medijima i to samo tamo gde su praktično većina. To samo u državama poput naše se manjinama titra i igra pipirevka i to potpuno bazrazložno. Prepisati zakon o manjinama iz EU i mirna bačka.
  • Dušan

    26.08.2021 19:13
    Kako je ovim likovima doooobro u Srbiji...pa ovi da požele da im je radni vek bar do 100 godina...
    Imali smo se rašta i boriti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.