Hrvatska primila 19 avganistanskih državljana

Avganistanci koji su bili ispomoć delegaciji Evropske unije u Kabulu, njih 19, stigli su sinoć na zagrebački aerodrom, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Hrvatska primila 19 avganistanskih državljana
Foto: Pixabay (ilustracija)
Grupu od 19 avganistanskih državljana čine tri porodice s decom i jedan samac. Svi su izrazili nameru da podnesu zahtev za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, navodi MUP.
 
Dodaje se da je reč o osobama i članovima njihovih porodica koji su pomagali delegaciji EU u Kabulu, a prethodno su prošli sve potrebne sigurnosne provere.
 
Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) pozvala je članice Unije da prihvate osoblje EU iz Avganistana, oko 500 ljudi, a reč je uglavnom o prevodiocima, logističarima i njihovim porodicama.
 
Hrvatska se odazvala pozivu EEAS i u znak evropske solidarnosti odlučila je da prihvati 20 osoba čiji su životi i sigurnost ugroženi dolaskom talibanskog režima.
 
Brigu o avganistanskoj grupi preuzeli su službenici Uprave za imigraciju pri hrvatskom MUP-u.
 
S obzirom na to da je među njima 10 maloletnih osoba, grupa će odsesti u smeštajnom objektu MUP-a za ranjive grupe, gde su im obezbeđeni svi potrebni uslovi, navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.