Šta sve Italija čini da privuče ljude u napuštena sela?

Sa više od 6.000 napuštenih sela i zaseoka, Italija je u samom svetskom vrhu po odnosu ukupnog broja naselja i onih koja su, ili će uskoro biti, bez ijednog stanovnika.
Šta sve Italija čini da privuče ljude u napuštena sela?
Foto: Pixabay
Protiv te pošasti region Pijemonte je odlučio da se bori tako što nudi svima zainteresovanima niz pogodnosti ako odluče da se nastane u jednom od napuštenih sela i da tu žive najmanje 10 godina, piše časopis specijalizovan za putovanja "Siviadza".
 
Prednost imaju mladi, još više ako imaju decu, a za početak im se daje podsticaj u gotovini od nekoliko hiljada evra, poreske olakšice, za decu besplatan prevoz školskim autobusom i drugo.
 
Ovo je najnovija u nizu sličnih inicijativa koje pokreću regionale ili opštinske vlasti širom Italije kako bi spasile, očuvale ili oživele srednjevekovna sela prelepe arhitekture, istorijskih vrednosti i prirodnih lepota, ali na žalost bez stanovnika.
 
Pojedine opštine uopšte nemaju stanovnike, a samo u Toskani takvih je 19, dok lokalni političari iznose različite ideje kako bi sakupili novac za obnovu.
 
Veoma često napuštena sela se "oživljavaju" pokretnjem kulturnih manifestacija i okupljanjem umetnika, organizovanjem festivala, vašarima ili turističkom promocijom, gde se umetnicima nudi besplatan boravak, organizuju se umetničke radionice, zanatske škole, ili aktivni odmor uz rad i učenje.
 
Građanima iscrpljenim radom i gradskim životom nudi se "kvalitetniji život", u prirodi, učenje ili bavljenje uzgojem nekadašnjih kultura i proizvodnje, poput uzgoja dudova i proizvodnjom svile u kalabrijskom selu Pentedatilo.
 
U obnovu i popularizaciju napuštenih sela uključile su se i turističke agencije koje nude paket aranžmane za posetu "deset najprivlačnijih napuštenih sela".
 
Napuštena sela u Italiji zovu još i "sela duhova" ili "sela od prašine", jer u njima nema nikoga.
 
Kako se navodi, često inicijativa da se napušteno selo obnovi i oživi potiče od potomaka nekadašnjih stanovnika koji su napustili svoje kuće, a koji se organizuju međusobno, sakupljaju novac za obnovu uključujući i međunarodne donatore, kao što je to slučaj u regiji Kalabrija gde se u obnovu srednjevekovnog napuštenog sela uključio i čuveni američki univerzitet za tehnologiju iz Masačuseca (MIT).

Teme

selo

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet